19/1/2021
Online editie via Zoom
20:00 t/m 22:00

Moraal voor onvolmaakte mensen

Jelle van Baardewijk, Arthur Eaton

Januari is doorgaans de tijd dat we onze goede voornemens de deur uit doen. Ook hebben we ineens “geen tijd” voor de zoveelste nieuwjaarsborrel via Zoom. Of verzaken we te vertellen dat we af te toe de laptop een uurtje eerder dicht doen dan is afgesproken met de baas. We zijn immers moreel onvolmaakte mensen.

In deze editie van Felix & Sofie nemen we deze imperfecties in ons gedrag onder de loep. We gaan het niet hebben over waarom er kwaad op de wereld bestaat of wat de ontologische structuur is van het moreel juiste. We zoomen in op die kleine ongemakkelijke morele imperfecties in ons handelen die we maar al te graag tegenover onszelf rechtvaardigen en gaan bij de filosofie te rade om een zinnig antwoord te vinden op de vraag waarom het zo moeilijk is om bij onze waarden te blijven.

Morele perfectie is een omstreden begrip in de filosofie. Zo is het systeem van de verlichtingsfilosoof Immanuel Kant duidelijk niet voor mensen gemaakt. Ze is zo streng dat het haast onmogelijk is om moreel perfect te handelen. De menselijke rede is dan wel onderhevig aan morele wetten, maar de natuur van de menselijke wil is geneigd tot eerzucht, hebzucht en zelfzucht.

Aristoteles claimt daarentegen dat een mens alleen kan deugen als hij omringt is met mensen die het goede voorbeeld geven (of in ieder geval deugdelijker zijn dan dat jij bent). Met je verkeerde vrienden heb je dus dubbel pech. Alhoewel, alleen de moreel verlichte mensen kennen de gevoeligheden van het onderscheid, dus ignorance is bliss, zullen we maar zeggen.

En in de Franse filosofie en psychoanalyse is de aard van de mens al helemaal twijfelachtig, animaal en onaangepast. Weinig kans om het goed te doen dus, maar des te meer reden om een passievol leven te leiden.

In deze editie hebben we het over hoe we ons zelfbeeld kunnen rijmen met moreel imperfect gedrag. Want (waarom) doen we eigenlijk zo ons best?

Over de sprekers

Jelle van Baardewijk is filosoof en bedrijfsethicus. Jelle onderzoekt de problematiek van ethische bewustwording en kijkt daarbij in het bijzonder naar markt overheid en moraal. Voor zijn onderzoek maakt Jelle enerzijds gebruik van kwalitatief-empirische onderzoeksmethoden. Anderzijds werkt hij vanuit de klassieke filosofie van MacIntyre, Hegel en Spengler. Jelle is UD maatschappelijke bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam. Hij won de Socrates Wisselbeker 2018 voor beste filosofieboek, Het Goede Leven en de Vrije Markt, met Ad Verbrugge en Govert Buijs samen. Tijdens deze editie zal hij spreken over de technocratisering in het kapitalisme en de behoefte aan een moreel ‘zijnde’ in onze maatschappij.

Arthur Eaton is psycholoog en filosoof. Hij studeerde in Amsterdam en Londen. In 2017 is hij gepromoveerd aan University College London (UCL) in psychoanalyse studies. Hij is onderzoeker en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en NRC. Daarnaast behandelt hij patiënten, zowel online als offline. Vorig jaar verscheen zijn boekje De kleine Freud bij uitgeverij Atlas Contact. Hij verdeelt zijn tijd tussen Brussel en Amsterdam. Tijdens deze avond zal Arthur spreken over hoe de mens omgaat met imperfectie vanuit de psychoanalyse.Programma en moderatie: Kamiel Feiertag

Programma en moderatie: Kamiel Feiertag

Overige Informatie

Deze editie vindt geheel online plaats, via Zoom en met een livestream naar Facebook en Youtube. Links volgen binnenkort.

Zoom

Via Zoom kunt u de editie bijwonen en achteraf een vraag stellen aan de sprekers. Graag vragen we u uw microfoon op mute/stil te houden (links onderin het scherm). Het zoom-gesprek wordt opgenomen, dus als u uw camera aan laat staan (ook links onderin), dan kan het zijn dat u in beeld komt. Vanaf 19:50 kunt u hier aansluiten.

Link: https://eur-nl.zoom.us/j/94354096247 

Meeting ID: 943 5409 6247

Livestream

We streamen de editie voor alle geïnteresseerden ook via Youtube en Facebook.


Wij kijken uit naar het programma en hopen u digitaal te ontvangen!