21/6/2022
Perdu (Kloveniersburgwal 86, Amsterdam)
20:00 t/m 22:00

Het grote geld

Rutger Claassen, Martijn van der Linden

Miljardensteun in coronatijd, dakloze starters met een negatief vermogen, groeiende ongelijkheid, NFT’s en een geldsysteem dat altijd flirt met een te bezweren crisis. De wereld van het grote geld is raadselachtig.

Een tikkie snappen we nog, maar hoe kan het dat zelfs miljardentegenvallers kunnen worden opgevangen zonder grote bezuinigingen? Wat is nou precies de macht van ‘de markt’ of het ‘financiële systeem’? Wie gaat daar over? En wat betekent dat – voor onszelf, voor onze toekomst en toekomstige generaties, en voor hoe we samenleven?

Filosofen willen zich nog weleens afwenden van de economische zijde van het leven, maar in een tijd waarin macro-economische bewegingen ons leven op een fundamentele manier beïnvloeden moeten we onszelf de vraag stellen: Wat is de ongrijpbare macht van geld die zoveel voor ons bepaald?

In de laatste editie van het jaar onderzoeken we wat het voor onszelf en onze toekomst betekent dat het financiële systeem zo in elkaar zit als het zit. En we vragen ons af of en hoe het ook anders kan. Moeten we eigendom opnieuw uitvinden en welke ‘oplossing’ bieden crypto’s daarvoor? Of kunnen we het monetair-financieel systeem zelf omgooien in lijn met een duurzamere samenleving?

Over de sprekers

Martijn van der Linden is econoom en werkt als docent, schrijver en onderzoeker aan andere mogelijke ‘designs van het monetair-financieel systeem in het digitale tijdperk.’ Hij vertelt over mogelijke alternatieven en welke vragen die oproepen.

Rutger Claassen is filosoof en werkt aan een boek over de filosofie van eigendom. Hierin beargumenteert hij dat eigendom relationeel moet worden opgevat, zodat we het niet alleen zien als iets wat rechten geeft, maar ook als iets dat plichten schept naar anderen toe.

Programma en redactie: Kamiel Feiertag en Sophie van Balen

Overige Informatie

Tickets voor studenten en stadspashouders zijn € 6,50 en tickets voor anderen € 7,50.

De deuren van Perdu openen om 19:30.