21/5/2019
Perdu
20:00 t/m 22:00

Download mij - de mens als computer

Leon de Bruin, Paul Tiesinga

Ontsnappen aan de ongemakken van ons lichaam door het uploaden van onze ‘mind’ in een computer: volgens sommige denkers is dit in de toekomst de normaalste zaak van de wereld. Ook populaire science fiction speelt sinds de jaren '50 al fanatiek met dit beeld. Simpelweg een kwestie van technologische en wetenschappelijke vooruitgang, toch? Maar wat zegt deze representatie van onze ‘geest’ eigenlijk over ons zelfbeeld en de manier waarop we de verhouding tussen ‘lichaam’ en ‘geest’ begrijpen? Kloppen de onderliggende aannames achter dit toekomstbeeld wel?

Al sinds Aristoteles De Anima, en met extra motivatie na Descartes’ beroemde Meditaties, hebben velen zich gebogen over de vraag naar de verhouding tussen lichaam en geest, maar niemand lijkt er écht uit te komen. Zijn lichaam en geest fundamenteel te onderscheiden? Is geest niet überhaupt een fantasie, terwijl wij eigenlijk door ons brein bestuurd worden? Of bestaat geest ín ons lichaam, is het er onderdeel van wellicht?

Veel geld en aandacht gaat uit naar hersenonderzoek en kunstmatige intelligentie. Maar wat voor mensbeeld schuilt er eigenlijk onder deze onderzoeksgebieden? En ook populaire kunst kan ons veel vertellen over ons zelfbegrip. Wat zegt het over ons idee van identiteit en menselijkheid dat er in films ‘minds’ kunnen worden gedownload? ‘Zijn’ wij dan informatie, of software - gerund op een soort harde schijf? En als we die informatie zouden kunnen downloaden, zijn er dan twee versies van mij - het origineel en de gedownloade versie? En zijn die dan hetzelfde?

Felix & Sofie gaat in gesprek over hardnekkig dualistisch denken, bruikbare en minder bruikbare metaforen voor de menselijke geest, kunstmatige intelligentie en wat er nu precies bedoeld wordt met ‘belichaamde’ cognitie.

Over de sprekers

Leon de Bruin is als filosoof verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en geïnteresseerd in psychologie, psychiatrie en neurowetenschappen. Hij promoveerde aan de universiteit Leiden op een interdisciplinair onderzoek naar de belichaming en gesitueerdheid van sociale cognitie. Op dit moment werkt De Bruin als co-redacteur aan het Oxford Handbook of 4E (embodied, embedded, enacted & extended) Congition.

Paul Tiesinga is hoogleraar bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en in neuroinformatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tiessinga doet onderzoek naar de manier waarop informatie door het brein wordt verwerkt en wat de rol is van 'brain waves'. Voor dit onderzoek bouwt hij computermodellen van de cortex en zoekt hij manieren om de informatie die uit deze simulaties voortkomt te analyseren.

Programma en moderatie door Linde van Schuppen en Sophie van Balen

Overige Informatie