21/9/2021
Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
20:00 - 22:00

De menselijke geest voorbij

Marc Slors, Leon de Bruin, Linde van Schuppen

Wat als de menselijke geest verbeterd kon worden? Dat je alles altijd kan onthouden en sneller kon redeneren? Wat als de menselijke geest helemaal niet meer in een lichaam van vlees en bloed hoeft te bestaan?

Nu iedereen een smartphone heeft, kunnen we een groot deel van ons mentale functioneren toevertrouwen aan een machine. We besteden ons geheugen uit aan een digitale agenda, Wikipedia stelt alle boekenkennis ter wereld beschikbaar en we motiveren onszelf met een stappenteller-app.

Tegelijkertijd zijn we ons maar al te bewust van de invloed die deze technologie op ons mentale functioneren heeft. Onze aandachtsspanne neemt af, valse informatie krijgt evenveel ruimte als gedegen wetenschap en de prestatiedruk neemt almaar toe.

Kortom: er is een tweedeling tussen het optimaliseren van de fysiologische processen in het brein en onze ervaring van zelfsturing in ons denken.

In de komende editie van Felix & Sofie gaan op zoek naar de oorsprong van ze dichotomie en zetten we de psychobiologie centraal. We onderzoeken de evolutie van de menselijke geest volgens de empirische wetenschap en zoeken de scherpe randjes op. Ook vragen we ons af: Als de menselijke psyche in kaart te brengen is, kunnen we dan ook iets zeggen over haar toekomst?

Over de sprekers

Marc Slors is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als professor 'philosophy of mind and cognition'. Slors zal ingaan op hoe we de denkende mens moeten begrijpen en zal betogen dat veel van dit denken helemaal niet in de hersenen plaatsvindt. De onderzoeksgebieden waarin hij zich momenteel interesseert zijn onder te verdelen in drie categorieën: sociale cognitie en 'theories of mind', de causale werkzaamheid van bewuste intenties en besluitvorming, en de aard en functie van bewustzijn.

Leon de Bruin is als filosoof verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en geïnteresseerd in psychologie, psychiatrie en neurowetenschappen. De Bruin promoveerde aan de universiteit Leiden op een interdisciplinair onderzoek naar de belichaming en gesitueerdheid van sociale cognitie. Op dit moment werkt De Bruin als co-redacteur aan het Oxford Handbook of 4E (embodied, embedded, enacted & extended) Congition.

Linde van Schuppen is promovendus aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar de narratieven van mensen met psychoses. Ze doet onder andere onderzoek naar de taal van de schizofrenie en is geïnteresseerd in 'philosophy of mind' en fenomenologie.

Programma en redactie: Kamiel Feiertag, Nina Tesselaar en Werner van Rossum

Overige Informatie

Let op: dit evenement is uitverkocht.

In deze eerste editie van het nieuwe seizoen kruipen we uit onze grot en organiseren we weer een event met "echte" mensen. Je kunt dus kaartjes kopen, maar let wel op! Je krijgt alleen toegang met de corona check app of met een negatief testbewijs

Deuren open: 19.30