26/10/2019
Perdu
19:00 t/m 20:00 en 20:20 t/m 21:00

@Brainwash Festival | Such a drag | Doelloze Zombies

Stefan Geesink, Esma Mouhktar, Aynouk Tan, Dan Hassler-Forest, Hans Schnitzler, Margoth Gonzalez Woge

We leven in schizofrene tijden. Een wildgroei aan (seksuele) identiteiten en haast ongelimiteerde keuzevrijheid tegenover de duister werkende machten die ons koop- en stemgedrag dag en nacht beïnvloeden. Wat doen authenticiteit en zelfexpressie ertoe als we geen grip meer hebben op ons eigen gedrag? Filosofisch café Felix & Sofie onderzoekt twee uitersten waarvan we het meest kunnen leren: de zombie die zijn hersenloosheid omzet in genadeloze apocalyptische winst en de drag kings en queens die zelfexpressie tot kunst verheffen.

Such a drag

|| 19:20 - 20:00, Perdu

Hebben we één authentiek zelf – of is die simpliciteit in tijden van sociale media en virtual reality hopeloos verouderd? Drag kings en queens omarmen de dupliciteit en geven hun alter ego de aandacht die zij/hij verdient. Maar wat is de status van dat alter ego? Is een drag-identiteit minder echt, of juist echter, dan het ‘authentieke’ ik? En wat is nu eigenlijk de echte drag: niet altijd een queen kunnen zijn of je uitbundig verhullen in een andere identiteit?

Een gesprek met multidisciplinair kunstenaar en ontwerper Stefan Geesink (Bunkerface), filosoof Esma Mouhktar en (mode)journalist en curator Aynouk Tan.

Moderatie: Josefien van Poppel

 

Doelloze zombies

|| 20:20 - 21:00, Perdu

Als we niet als willoze, karakterloze, doelloze zombies worden geboren… worden we dan tot zombies gemaakt? In ’64 schreef filosoof Herbert Marcuse dat we gevangen zitten in een systeem van schijnvrijheden, waarin onze échte verlangens naar de achtergrond verdwijnen. Anno 2019 worden we door machthebbers, bedrijven en technologie zelfs actief gemanipuleerd tot specifiek gedrag. Is de apocalyps al begonnen?

Drie korte talks van mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over onze behoefte aan zombieverhalen, filosoof Hans Schnitzler over ons kritische denkvermogen en filosoof Margoth Gonzalez Woge (Engels) over leven in een technologisch ‘milieu’.

Moderatie: Sophie van Balen

Over de sprekers

Overige Informatie

Dit zijn twee speciale programma's tijdens BrainwashFestival. Helaas is het festival dit jaar al uitverkocht. Kijk voor het volledige festivalprogramma op hun website.