Felix & Sofie: dinsdag 18 december 2007
Voor de pauze: wat zegt de filosofie over melancholie? Na de pauze: wijst de transgene muis ons de weg naar de toekomst? en kan de kunst ons bij alletwee helpen?
'Cheer up, sprak hij wanhopig', is het levensmotto van het kunstenaarschap van Cherry Duyns. Niemand kan het gevoel van melancholie zo navoelbaar oproepen als Duyns doet in zijn documentaires, romans, toneelspel
(Herenleed) en journalistieke werk. Het is dan ook het belangrijkste thema
in het boek Herfstlied dat de filosoof-dichter John Heymans schreef over Cherry Duyns. Wat is melancholie? Hoe is met dit thema in de filosofie omgegaan? En is kunst in staat een ander inzicht te geven in het thema dan filosofie? Over deze vragen gaat het dubbelinterview John Heymans en Cherry Duyns.
Moderatie: Simone van der Burg
Drink uw melancholie weg bij de bar.
Miljoenen transgene muizen bevolken laboratoria over de gehele wereld.
De meeste van deze muizen dienen als diermodel voor studie naar humane genetische ziekten. Maar er zijn al muizen die slimmer zijn, langer leven en sterker zijn dan gewone muizen. De vraag is niet zozeer of deze
technologieën ooit op de mens zullen worden toegepast. De vraag is eerder wanneer dat zal gebeuren. In het proefschrift Biotech Pioneers, bespreekt biologe en filosofe Ellen ter Gast de verwachtingen en angsten die ten grondslag liggen aan de biotechnologierevolutie. Een van de centrale stellingen luidt dat biotechnologen geen monsters creëren, maar er een hebben ‘ontdekt’: het feit dat DNA van nature manipuleerbaar is en dat de mens dus net als de muis ‘maakbaar’ is. De vraag, aldus Ter Gast, is niet zozeer waar de biotech revolutie ons toe zal leiden, en of dat goed is, of slecht, maar veeleer of we er klaar voor zijn.
Interview: Philip Romer
Laat u niet afschrikken door de reuzemuizen bij de bar.
914 / Laatst gewijzigd: 04-Jan-2009
iedere derde dinsdag van de maand.
18 december 2007
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam
Organisatie: Felix & Sofie is een initiatief van de Stichting An Sich, en wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door hun donateurs, Filosofie Magazine, de VU Boekhandel, en de uitgeverijen Boom, Ambo Anthos en Veen Magazines.
Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)
Centrum voor Parlementaire Geschiedenis: De moeizame worsteling met de nationale identiteit
Hans Dijkhuis: De machtige filosoof
Hans Dijkhuis: Honger van de geest
John Heymans: Herfstlied
F. van Holthoon: Een dialoog over David Hume
David Hume: Traktaat over de menselijke natuur
Bjørn Lomborg: Cool it!
Jean-François Lyotard: The Postmodern Condition
Jos de Mul: Het romantische verlangen
Paul Scheffer: Het land van aankomst
Friedrich Schleiermacher: Over de religie
Bart Snels: Vrijheid als ideaal