Lering en een beetje vermaak

Felix & Sofie: dinsdag 11 september 2001

De eerste avond van Felix & Sofie in het nieuwe seizoen bood leringhe ende een beetje vermaeck. Een debat over de Verlichting, een column van Désanne van Brederode en een interview met Maarten Coolen over de relatie tussen onze identiteit en de verhalen die de media ons brengen: zowel de 'echte' verhalen over het World Trade Center als de gecreëerde mythes van de soap.

19.45 - Muziek van de Filosofenfanfare

Terug van weggeweest!

20.00 - Wat is echt?

Column van Désanne van Brederode

20.10 - Wat is Verlichting?

Paul Cliteur, Harry Kunneman en Peter van Rooden in debat over de Verlichting
Een Tempel der Verlichting midden in Amsterdam, zo werd Felix Meritis gezien toen het gebouw in 1787 werd ingewijd. Deze instelling, heette het in een lied dat bij de opening werd gezongen,

“bevordert deugden, kweekt verstand,
legt slaafsch vooroordeel aan den band.”

Een grenzeloos vertrouwen in rede en deugd, dat was het kenmerk van de Verlichting. Door eigen verdiensten, meritis, kon de mens felix, gelukkig, worden, een paradijs op aarde scheppen.
Hoe staat het vandaag de dag met de erfenis van de Verlichting? Daarover gaan drie heren met elkaar in debat. Peter van Rooden (religiehistoricus aan de UvA) ziet veel misverstanden: de moderniteit is niet het project van de Verlichting, maar van de natiestaat; de Verlichting is volgens hem echt voorbij.
Paul Cliteur (filosoof te Delft, jurist te Leiden, redacteur van Civis Mundi) daarentegen meent dat het project van de Verlichting nog steeds de moeite van het verdedigen waard is: tegen cultuurrelativisme, voor universaliteit en voor de consequente doorwerking van atheïsme en een autonome moraal.
Harry Kunneman (filosoof en rector van de Universiteit voor Humanistiek) heeft zo zijn postmoderne twijfels bij het Verlichtingsproject. Hij ziet grote voordelen in een postmoderne moraliteit en de daarbij behorende individualisering van de levensbeschouwing.
Heeft de verlichte rede bevrijding en geluk gebracht? Of is ze dialectisch in het tegendeel verkeerd en leidde ze tot barbarij en despotie? Daarover zal het debat gaan onder leiding van Jan Dirk Snel.

21.10 - Pauze

21.20 - Voortdurend onderweg naar morgen: soap als spiegel van de menselijke conditie

Vanwege de gebeurtenissen in New York en Washington DC ging Ellen ter Gast niet alleen met Maarten Coolen in gesprek over 'soaps', maar over de vraag 'wat doen beelden met je?'. De soap kan ons wat leren over onze eigen identiteit, maar de schok van de beelden van mensen die uit het raam van de 108ste verdieping hangen, luttele minuten voordat het hele gebouw instort, maakt ons direct duidelijk dat het leven meer is dan het 'construeren van je eigen identiteit'.

22.15 - Natafelen in Felix Meritis

Drank en vertwijfelde gesprekken.

76 / Laatst gewijzigd: 12-sep-2001

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

11 september 2001
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Koen Booy & Arthur Cools (red.): Kritiek van de despotische rede


Paul Cliteur en V. van den Eeckhout.: Multiculturalisme, cultuurrelativisme en sociale cohesie


Joost Kloek & Wijnand Mijnhardt: 1800


Peter van Rooden: Religieuze regimes


Lucius Annaeus Seneca: Dialogen