Patenteer de zon!

Felix & Sofie: dinsdag 8 mei 2001

Hans Radder (VU) en Bart Klein (Crucell NV) over de absurde (?) consequenties van de recente ontwikkeling van zg. product-patenten, en een gesprek met filosoof Albert van der Schoot, dirigent en componist Leo Samama en componist Joep Fransens over filosofie en muziek.

19.45 uur - Muziek van Messing Met PVC

Een duo met Gijs Levelt (trompet) en Ned McGowan (contrabas/dwarsfluit).

20.00 u - Boekenbespreking

Door Desanne van Brederode en Menno van der Veen.
Deze keer boeken van Heidegger, Augustinus, een would-be Aristoteles en een boek over Søren Kierkegaard. Goed of slecht, ze zijn te koop in de pauze, en via deze site.

20.10 u - Hoe patenteer je de zon?

In de snelle wereld van de biotechnologie is er een ontwikkeling aan de gang naar zg. product-patenten. Dat zijn patenten, die het gebruiksrecht van een product, in plaats van een proces vastleggen. Een voorbeeld is het patent op de Oncomouse(tm), een met een kankergen ‘verrijkte’ muis, die geschikt is voor medisch onderzoek. Voorstanders menen dat dit de enige manier is voor biotechnologische bedrijven om hun investeringen in onderzoek terug te verdienen. Tegenstanders wijzen op de absurde consequenties, die deze ontwikkeling kan hebben, bijvoorbeeld voor boeren in ontwikkelingslanden.
De wetenschapsfilosoof Hans Radder (VU) wijst in een essay deze product-patenten af op grond van vijf filosofische argumenten. Volgens hem biedt deze ontwikkeling --consequent doorgeredeneerd-- de mogelijkheid om de zon te patenteren, als je in staat bent om warme kernfusie te realiseren! Zijn gesprekspartner is Bart Klein, Director Intellectual Property van het Leidse biotech bedrijf Crucell NV (Nasdaq/Euronext: CRXL) en gespecialiseerd in patentwetgeving.
Heeft Radder een punt met zijn kritiek? Zijn productpatenten noodzakelijk voor technologische vooruitgang of slaan bedrijven na de recente commotie over de Aids-medicijnen een andere weg in? En hoever kom je met filosofische analyse van zo'n concrete maatschappelijke kwestie? (gespreksleiding: Bram Bos)

21.00 u - Pauze met muziek van Messing Met PVC

21.20 u - Muziek en zeggingskracht

Iedereen houdt van muziek, maar niet iedereen van dezelfde. Terwijl opgedirkte dames het Concertgebouw bezoeken, bereiden Gothic fans zich voor op een lange nacht in Paradiso. Is dat puur een kwestie van smaak, of is er een fundamenteel esthetisch verschil tussen klassieke muziek en popmuziek? Kan muziek iets uitdrukken, of ligt de waarde ervan besloten in de eigen structuur (formalisme). En áls het iets uitdrukt, kan je dat dan evengoed met woorden zeggen? De gebroeders Frank en Maarten Meester gaan in gesprek met filosoof Albert van der Schoot, leider van het Residentieorkest en componist Leo Samama en de componist van 'gevoelige' muziek Joep Fransens over muziek, filosofie en authenticiteit.

20 / Laatst gewijzigd: 3-mei-2001

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

8 mei 2001
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.
Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Augustinus: De orde


Desiderius Erasmus: Erasmus


Martin Heidegger: De landweg