Homeopathie en Radicale Middelmatigheid

Felix & Sofie: dinsdag 12 december 2000

Henk Oosterling wordt de maat genomen over zijn nieuwe boek Radicale middelmatigheid en Martien Brands en Theo Kuipers gaan in debat over de wetenschappelijkheid van homeopathie.

19.45u: aperitief met muziek van de filosofenfanfare

20.00u: boekbespreking: Manheimers A Map to the End of Time

Door Mariëtte Willemsen. Ronald Manheimer schreef A Map to the End of Time. Wayfarings with Friends and Philosophers. Volgens sommigen het beste boek in het genre sinds Pirsigs Zen en de kunst van het motoronderhoud. Wederom met korting verkrijgbaar.

20.10u: Extreem verdund: hoe wetenschappelijk mag homeopathie wezen?

Homeopathische geneesmiddelen blijven omstreden in de reguliere medische wetenschap. Deze geneesmiddelen zijn zo extreem verdund, dat ze geen molecuul werkzame stof meer bevatten. Voor veel wetenschappers reden om homeopathische middelen gelijk te stellen aan placebo's (nepmiddelen). Toch komen er regelmatig nieuwe studies uit die lijken aan te tonen dat er méér aan de hand is met deze middelen. ‘Pseudowetenschap’, wordt dan vaak snel geconcludeerd. Maar is het antwoord zo makkelijk? Waar ligt de grens tussen wetenschap en nep? De aloude wetenschapsfilosofische demarcatievraag is daarmee weer hoogst actueel. Martien Brands (privaatdocent homeopathie aan de VU) gaat erover in debat met Theo Kuipers (hoogleraar wetenschapsfilosofie RUG). Wordt het Paul Feyerabend, of Imre Lakatos? (gespreksleiding: Bram Bos)

21.00u: pauze met muziek van de filosofenfanfare

21.15u: column door Frans Jacobs (UvA)

21.25u: De radicale middelmatigheid van Henk Oosterling

Henk Oosterling, verbonden aan het Centrum voor Kunst en Filosofie van de Erasmusuniversiteit en oud-kampioen Kendo, bracht in november een nieuw boek uit: Radicale Middelmatigheid.
Over ICT, body-culture en de nieuwe media, die ons steeds meer in hun grip krijgen. Frank Meester en Arjan Spit nemen Oosterling de maat, natuurlijk in een multimediaal interview. Zie ook hier.

22.15u: nakaarten met de filosofenfanfare.

19 / Laatst gewijzigd: 07-Feb-2009

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

12 december 2000
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.
Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.