Gegronde grenzen

Felix & Sofie: dinsdag 13 februari 2001

Over rechtvaardigheid in het vreemdelingenbeleid, en een interview met Floor Haakman ('Oneetbaar Brood').

19.45u: aperitief met muziek van Ramsj

20.00 uur: boekbespreking

Menno van der Veen bespreekt Jan Vorstenbosch’ Twaalf huishoudelijke apparaten. Filosofische bespiegelingen. en Arthur Schopenhauers De kunst zich aanzien te verschaffen. Of verhandeling over de eer.

20.10 uur: Oneetbaar brood

Een filosofiedocent die de logica van het dromen probeert te achterhalen, is de hoofdpersoon van de roman Oneetbaar brood van debutante Floor Haakman.
Het boek staat inmiddels hoog in de top tien. Een interview met Floor Haakman over dromen, liefde, logica, maakbaarheidsidealen en het leven van een debutant. Interview: Erno Eskens.

21.00 uur: pauze met muziek van Ramsj

21.20 uur: Gegronde grenzen

debat over de morele fundamenten van een immigratiebeleid

In toenemende mate wordt Nederland geconfronteerd met immigratie. Asielaanvragen, gezinshereniging en illegale arbeiderstrek brengen steeds meer vreemdelingen naar ons land. Hendrik Jan Schoo (oud hoofdredacteur van Elsevier) ziet hierin de meest ingrijpende verandering van onze maatschappij en vindt dat de consequenties ervan voor onze nationale identiteit en instituties stelselmatig onderschat worden. Van hem verscheen over dit thema onlangs het boek De Verwarde Natie, dwarse notities over immigratie. Tegelijkertijd wordt er door anderen steeds vaker gepleit voor een verder openstelling van onze grenzen. Welk recht hebben wij om anderen de toegang tot ons land en de kansen op welvaart en ontwikkeling te ontzeggen, zo vragen zij zich af. Een van hen is theatermaker Marc Jan Trapman. Pieter Pekelharing (sociale filosofie, UvA) denkt hardop mee met de heren Schoo en Trapman. Inzet vormen niet zozeer de praktische en juridische consequenties van immigratie, maar de normen en waarden die in het geding zijn. Internationale solidariteit versus culturele identiteit? Liberalisme versus gemeenschapsdenken?
Gespreksleiding: Rosan Hollak.

22.15u - nakaarten met Ramsj

12 / Laatst gewijzigd: 02-Jan-2009

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

13 februari 2001
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.
Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


J. Decorte: De uitgelezen Plato


Floor Haakman: Oneetbaar brood


Leonard Nelson: De socratische methode


H. van Ruler: De uitgelezen Descartes


Hendrik-Jan Schoo: De verwarde natie


Arthur Schopenhauer: De kunst zich aanzien te verschaffen


Ludwig Wittgenstein: Denkbewegingen