Haal het maxima uit je leven

Felix & Sofie: dinsdag 8 januari 2002

Op 2 februari 2002 (2-2-2) is de grote dag: kroonprins Willem-Alexander treedt in het huwelijk met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Felix & Sofie blikt vooruit en stelt de avond in het teken van het huwelijk en de monarchie. Een gesprek over de waarde van trouw met Rudi te Velde, en over de waarde van het koningshuis met de Gentse filosoof Jacques De Visscher.

20.00 - Column

Menno van der Veen legt uit hoe het in elkaar steekt.

20.10 - De betekenis van de monarchie

Monarchie is geen alleenheerschappij, dat is wel duidelijk. Heersen doet een moderne koning niet of nauwelijks en al helemaal niet in zijn eentje. Maar wat is een monarchie dan wel? Als de monarchie vooral een symbolische functie heeft, waarvan is het dan een symbool? Wat is de betekenis van een staatshoofd die door geboorte wordt aangewezen en wiens regeertermijn geen wettelijk einde kent? Vertegenwoordigt de koning de staat in de gestalte van een mens van vlees en bloed? Draagt de monarchie bij aan de identiteit van de burgers van een staat? Heeft de monarchie, juist door haar irrationele fundering, iets wat een republiek met een direct of indirect gekozen president met beperkte ambstermijn niet heeft? Over dit soort vragen zal het gaan in een interview met de hermeneuticus Jacques De Visscher (Gent 1943), hoogleraar filosofie aan het departement Architectuur van het St.Lucasinstituut in Gent en Brussel en bijzonder hoogleraar literatuur en filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Interview: Jan Dirk Snel

21.00 - Pauze

21.20 - Huwelijkse trouw

Wat betekent het om een ander voor de rest van je leven trouw te beloven? Word je niet veel gelukkiger als je eeuwig vrij kunt zijn? Freedom's just another word for nothing left to loose zong Janis Joplin in de jaren zestig, but nothing, honey, that ain't free.
Blijkbaar geloven we weer in het huwelijk want na de wilde en vrije jaren zeventig is trouwen weer helemaal in. Staat de huidige trend van individualisering niet op gespannen voet met het jawoord? Hoe belangrijk is een diepe verbintenis met een ander voor de ontplooiing van het individu? Over deze vragen zal Rudi te Velde, bijzonder hoogleraar vanwege de Radboud Stichting aan de Universiteit van Amsterdam, zich buigen in een vraaggesprek met Ellen ter Gast.

22.15 - Natafelen in Felix Meritis

Bier, wijn en goede gesprekken.

119 / Laatst gewijzigd: 25-dec-2001

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

8 januari 2002
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Herman Beck & Karl-Wilhelm Merks (red.): Over moed


Jacques De Visscher: Onderkennen wat beschikbaar is


Jacques De Visscher: Naaktgeboren


Maaike Engelen: David Hume, hand in hand


Eddo Evink: Transcendentie en inscriptie


Dienke Hondius: Gemengde huwelijken, gemengde gevoelens


Coos Huijsen: De Oranjemythe


Peter Jonkers & Rudi te Velde: Geloof en rede


Jaap van Osta: Het theater van de Staat