Something rotten in the kingdom of Japan

door Philip Romer

(1 januari 2007)

Ik wil het even hebben over een klein land met een monarchie en een meerpartijenstelsel in de politiek. Iedereen weet het bestaan ervan maar gek genoeg wordt er niet vaak naar gekeken in de wereldpolitiek. Althans, niet zo streng als dat men kijkt naar landen als China, Taiwan, en Zuid en Noord Korea. Ik heb het over Japan.

Dit weekend liet de Volkskrant weten dat er maandag 25 december, en houdt deze datum even in uw gedachte, vier gevangen zijn geëxecuteerd. Dat Japan de doodstraf uitvoerde wist ik niet, weten velen van u ook misschien niet. Nu zijn we weer op de hoogte.

Dat men de doodstraf uitvoert is een morele discussie op zich. Alhoewel, niet voor Jan Peter, want die weegt het alleen af tegen wat voor persoon de tot de doodstraf veroordeelde is. Als het een dictator is mag het volgens hem, zie zijn uitspraak m.b.t. de doodstraf voor Saddam Hussein. Maar goed, als de doodstraf dan toch tot het repertoire van straffen behoort, men er toch zeker vanuit zou moeten kunnen gaan dat deze wordt uitgevoerd volgens de algemeen geldende regels in de rechtstaat. Aan willekeur moet je niet denken. Maar in Japan denken ze daar blijkbaar anders over. Daar was de doodstraf 15 maanden lang niet uitgevoerd omdat de toenmalige Minister van Justitie deze weigerde uit te laten voeren. Dit ging namelijk tegen zijn boeddhistische geloofsovertuigingen in. Echter, sinds kort is er een nieuwe Minister van Justitie aangetreden die duidelijk geen problemen heeft met de doodstraf. Met het gevolg dat er nu dus, een week na zijn aantreden, vier gevangenen op 1e Kerstdag zijn geëxecuteerd.

Pardon?

En wij maar denken dat het in Nederland zo erg was omdat politici steeds meer hun beleid op willekeur afstemmen. Je vraagt je af of zelfs Rita het deze Japanse Minister van Justitie zou nadoen. Bij hem vergeleken lijkt onze Rita even in een maagdelijke en strenge matrone te veranderen, die de knoet van recht door zee over haar volk wil jagen.

In Japan regeert men dus blijkbaar ook op willekeur, al naar gelang de overtuigingen van de desbetreffende Minister. Ik ben benieuwd hoeveel landen er officieel protest zullen aantekenen. Wie zal er als eerste Japan aanspreken op dit wonder van willekeur?

Nee, misschien moeten we wat minder hard schelden op de Nederlandse politiek en onze zegeningen tellen zo in het nieuwe jaar. Rita kan niet zoveel kwaad meer. Toch? Durf ik het zo te zeggen?

Alhoewel, Rita op Justitie, met een vernieuwde drang om het straatje daar eens schoon te vegen…………..

Philip Romer is redactielid van Felix & Sofie

67 / Laatst gewijzigd: 12-Jan-2007

Philip Romer