Grapje!
Filosofische gedachten over grappen

Hans Maes & Ted Cohen

'Grapje!' is een boek vol grappen en een boek óver grappen. De auteur Ted Cohen houdt erg van een goeie grap, maar is als filosoof ook geïnteresseerd in hoe zoiets werkt: waarom is de ene grap wel leuk en de andere niet? Waarom vertellen mensen graag grappen? Hoe komen grappen tot stand? Wat zijn de ingrediënten van een goede grap? Mag men over om het even wat of om het even wie grappen maken? Kan een moreel aanstootgevende grap toch geslaagd zijn als grap? Waarom maken we grappen over de dood?

In 'Grapje!' neemt Cohen ons mee op een filosofische speurtocht naar de aard en voorwaarden van échte humor. Zo blijkt de verrassende clou aan het eind van een grap het resultaat van een ingewikkeld samenspel van voorwaarden en denkprocessen. De auteur behandelt kwesties als luisterpubliek, selectie van onderwerpen, het volkskarakter van grappen, hun verborgen ethiek, en geeft een overvloed aan voorbeelden die je laten grinniken, hard laten lachen of zelfs choqueren.

Een goede grap is voor Cohen een mini-kunstwerk: een compact verhaal dat vol zit met menselijk drama en daarom gaat over zaken als vals gedrag, beledigingen en morele dilemma's, waarin clichés, vooroordelen en stereotypen worden ontmaskerd en intimiteit tussen mensen genadeloos wordt uitgespeeld. Voor wie zich wil verdiepen in moraal, in 'waarden en normen', vormen grappen een ware schatkamer. Cohens scherpe analyse staat bol van filosofisch vernuft en verfijnde humor. 'Grapje!' is filosofischer dan de meeste grappenboeken en grappiger dan de meeste filosofieboeken.

997

Grapje!

Grapje!
Filosofische gedachten over grappen

Hans Maes & Ted Cohen

 

mrt 2006, Uitgeverij Damon
ISBN: 9789055736898
125 pagina's, Hardcover