Zizek
Kritiek en daad

Johan Schokker & Marc De Kesel (red.)

Wie denkt dat cultuur- en ideologiekritiek uit de tijd zijn, heeft buiten Slavoj Žižek (1949) gerekend. Jaarlijks verschijnen van deze Sloveense filosoof meerdere publicaties waarin hij geen van de hot issues uit het politieke en culturele leven van de planeet onbesproken laat.

Opgegroeid in het voormalige Joegoslavië, heeft hij de totalitaire logica aan den lijve ervaren en als geen ander weet hij diezelfde logica te ontwaren in de onderbuik van onze deftige sociaal-democratische discoursen. Žižek's denkarsenaal bestaat uit een ongewone mengeling van kritische theorie, psychoanalyse, leninistisch georiënteerd marxisme en filmtheorie, en hij is nooit te beroerd om de abstractste concepten daaruit te verhelderen aan de hand van verrassende analyses over populaire cultuurfenomenen. Alleen al om die reden is hij niet meer weg te denken uit het hedendaagse intellectuele debat. Ook wie het niet met hem eens is, ontkomt niet aan de provocatieve charmes van zijn aforistisch en associatief denken.

Žižek, kritiek en daad wil deze oorspronkelijke denker voor het eerst voluit introduceren bij een breed Nederlandstalig lezerspubliek. Uiteraard is hij voor menig filosoof hier te lande al langer een belangrijk referentiepunt, maar nog niet eerder werd zijn werk zo omvattend en systematische ingeleid door een collectief van vooraanstaande Žižek -kenners uit Nederland en Vlaanderen.

973

Zizek

Zizek
Kritiek en daad

Johan Schokker & Marc De Kesel (red.)

 

sep 2010, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789086870424
200 pagina's, Paperback