Wat zou de wereld zijn zonder filosofie?
enige fragmenten en een gesprek

S. IJsseling & A. van Sevenant

Kan de filosofie zich bevrijden van de leugen dat ze waarheid spreekt? Met deze knipoog naar de klassieke waarheidsopvatting, treden twee filosofen in dialoog over de act van het filosoferen. Filosofen zijn geen waarzeggers, geen profeten, maar denkers die stilstaan bij wat er zich in onze leefwereld afspeelt. Ze kiezen niet voor een snelle rit naar de aankomst, maar houden zich op bij wat aan de hardrijder voorbijgaat. Vertragen maakt inderdaad een belangrijk onderdeel uit van het filosoferen.

De verandering van ritme die het filosoferen met zich meebrengt, kan een vreemde uitwerking hebben. Wat op het ene ogenblik nog zo vanzelfsprekend lijkt als het spreken zelf, evolueert het daaropvolgende moment tot bron van iets onbekends. De zo ontdekte veranderlijkheid van de dingen maakt dat de filosofie voor de een het begin is van verwondering, voor de ander oorsprong van wanhoop. De act van het filosoferen is in ieder geval een confrontatie met de vluchtigheid van de dingen, die vaak een verlangen naar bestendigheid opwekt. Ook deze dialoog is aan die spanning onderhevig.

Het boek bestaat uit twee delen en opent met een korte inleiding van Jacques De Visscher. Het eerste deel bevat een aantal fragmenten uit het werk van Sam IJsseling rond het thema filosoferen, en een tekst van Ann Van Sevenant over filosofie en vertrouwen. Het tweede deel is de neerslag van een recente dialoog tussen beide filosofen. De onderliggende vraag die hen bezighoudt, kan als volgt worden weergegeven: wat zou de wereld zijn zonder filosofie?

Samuel IJsseling (1932), emeritus-hoogleraar aan de universiteit van Leuven, is een van de meest prominente filosofen in BelgiŽ. Hij liep college bij Martin Heidegger, was jarenlang directeur van het Husserl-Archief en introduceerde het werk van Jacques Derrida in de Lage Landen. Hij schreef o.m. Retoriek en filosofie (1975), Apollo, Dionysos, Aphrodite en de anderen (1994) en Macht en onmacht (1999). Ann Van Sevenant (1959) was tot 2004 docent filosofie aan de Hogeschool Antwerpen. Zij is een bekend spreekster in binnen- en buitenland en publiceerde werk in het Nederlands, Engels, Frans en Italiaans, o.a. Het verhaal van de filosofie (1992), Philosophie de la sollicitude (2002) en Sexual Outercourse: Philosophy of Lovemaking (2005).

971

Wat zou de wereld zijn zonder filosofie?

Wat zou de wereld zijn zonder filosofie?
enige fragmenten en een gesprek

S. IJsseling & A. van Sevenant
(Met een voorwoord van Jacques De Visscher)

 

nov 2007, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789086870165
176 pagina's, Paperback