Mediamores
Over digitale cultuur, bloggende burgers en journalistieke ethiek

Henk Blanken

Niet alle mores gaan naar de stortplaats van de geschiedenis. Journalisten moeten zich vasthouden aan de wetenschap dat de waarheid er nog steeds toe doet Ė al wordt die misschien anders gedefinieerd. Ook al is het businessmodel van hun uitgevers defect, en kunnen ze steeds minder vertrouwen op een loyaal publiek, naar de kern van wat ze doen zal vraag blijven bestaan.

Die kern bestaat niet langer uit het overal zichtbare nieuws van gisteren. Maar aan journalisten die kunnen vertellen, die de verhalen kunnen doorgeven over de meest recente geschiedenis, die dat betrouwbaar en boeiend kunnen doen, zal ook in een digitale cultuur van bloggende burgers behoefte blijven bestaan. In de eenentwintigste eeuw is er weinig zo sterk veranderd als de media. Alle vertrouwde journalistieke wetten lijken overboord te zijn gegooid door de opkomst van internet en commerciŽle zenders. Henk Blanken maakt in Mediamores de stand van zaken op. Hij stelt prikkelende vragen en geeft tegendraadse en verrassende meningen, over onder andere de kwestie Joran van der Sloot, Wikipedia, weblogs, YouTube en uiteraard de populaire website GeenStijl.

NBD|Biblion recensie
De opkomst van internet - met weblogs en Google als bijzonder pregnante aspecten - verandert de wereldsamenleving en beinvloedt traditionele kranten en andere media. De auteur is adjunct-hoofredacteur van Dagblad van het Noorden. Hij schreef eerder onder meer 'PopUp : de botsing tussen oude en nieuwe media' (200&)* en heeft een website: www.henkblanken.nl. De aanleiding voor dit boek vormt de nieuwe journalistieke code, waarbij rekening is gehouden met de digitale cultuur en zijn praktisch-ethische mores. De tien hoofdstukken behandelen boeiend en goed gefundeerd vaak verrassende, basis-ethische vragen, feiten en thema's. Hoe moet de journalistiek omgaan met privacy, terwijl we op het net 'alles' van elkaar (kunnen) weten? En wie en wat is een journalist als iedereen zich op internet kan presenteren als een 'burgerverslaggever'? Voorzien van een verdere leeslijst en noten, en een weergave van de nieuwe journalistencode, is dit een toegankelijk, actueel en zeer interessant boek voor wie zich bekommert om de kwaliteit van informatievoorziening in het zogeheten informatietijdperk. (NBD|Biblion recensie, F.M. Boon)

968

Mediamores

Mediamores
Over digitale cultuur, bloggende burgers en journalistieke ethiek

Henk Blanken

 

mei 2009, Atlas
ISBN: 9789045011721
256 pagina's, Gebonden