Tien stellingen tegen Confucius
Het pleidooi van de Chinese wijsgeer Mozi

Carine Defoort & Nicolas Standaert (red.)

Mozi (Meester Mo; Micius) behoort tot de grootste filosofen uit de Chinese geschiedenis. Hij leefde van ca. 470 tot 391 v.Chr. en was een tegendraads denker die school heeft gemaakt met de beweging van het mohisme. Alleen al omwille van het toenmalige succes van zijn uitdagende stellingen verdient deze on-Chinese wijsgeer onder de vroege Chinese denkers meer aandacht dan hij tot nu toe genoten heeft: want ondanks het feit dat zijn filosofie niet bestand bleek tegen het overheersende confucianisme heeft hij China grondig be´nvloed.

Tien stellingen tegen Confucius biedt een boeiende kennismaking met de filosofie van Meester Mo, in eerste instantie aan de hand van een bloemlezing uit het aan de meester toegeschreven boek Mozi. In tweede instantie wordt ook de aandacht gevestigd op de filosofie van de latere mohisten, omdat die zo uniek was in het vroege Chinese intellectuele landschap.

Naast het belang van Mozi voor de Chinese traditie, biedt zijn denken verrassende inzichten voor de moderne westerling. Heel wat van zijn kernwaarden - een egalitaire moraal onderworpen aan een universele Hemel, de inzet voor het volk, het pleidooi voor argumentatie en logica - klinken verbazend westers in de oren. Andere, zoals de verwerping van rituelen, het verzet tegen aanvalsoorlogen, of de selectie van ambtenaren op basis van hun merites, sluiten aan bij moderne bekommernissen. Deze treffende gelijkenis met waarden die in het Westen domineren, helpt niet alleen om onze waarden met een frisse blik te bekijken maar maakt de mislukking van het mohisme op Chinese bodem des te interessanter. China heeft dus ooit de aanzet gehad tot een cultuur die in verschillende opzichten op de onze leek, maar heeft precies deze piste verworpen.

922

Tien stellingen tegen Confucius

Tien stellingen tegen Confucius
Het pleidooi van de Chinese wijsgeer Mozi

Carine Defoort & Nicolas Standaert (red.)

 

apr 2009, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789086870455
192 pagina's, Paperback