Het boek tegen de barbarij

Desiderius Erasmus

Een vurig pleidooi voor de studie van de klassieke letteren, afgewisseld met felle aanvallen op de 'barbaren': tijdgenoten van Erasmus die de jeugd van de klassieken probeerden af te houden met een beroep op godsdienst en moraal.

Erasmus schreef Het boek tegen de barbarij oorspronkelijk als jongeman. Het speelt in de jaren 1490 en heeft de vorm van een dialoog tussen Erasmus en enkele geestverwanten. Plaats van handeling is Erasmus' toenmalige buitenverblijf bij Bergen op Zoom. Gezeten onder een perenboom bespreken de jonge humanisten de toestand van de westerse beschaving. Hoe heeft die na de Oudheid zo diep kunnen zinken? Het onderwijs krijgt de schuld. Onbekwame schoolmeesters houden de onwetendheid in stand, gesteund door geestelijken die de klassieke auteurs verketteren.

Antibarbari werd in 1520 uitgegeven en geldt als het belangrijkste manifest van Erasmus' humanisme. Zijn visie op het belang en de waarde van de klassieke beschaving heeft hij nergens zo duidelijk uitgedrukt als in dit geschrift. De woorden die hij zijn gespreksgenoten in de mond legt, tonen alles wat Erasmus aan geleerdheid en hartstocht in huis had. Deze uitgave is een primeur: nooit eerder werd Antibarbari in het Nederlands vertaald.

Over de auteur:
Het boek tegen de barbarij werd vertaald door de mediŽvist en Erasmus-kenner IstvŠn Bejczy (1965). Bejczy publiceerde: Erasmus and the Middle Ages: The Historical Consciousness of a Christian Humanist (Leiden 2001).

910

Het boek tegen de barbarij

Het boek tegen de barbarij

Desiderius Erasmus
(Inleiding en vertaling: Istvan Bejczy)

 

dec 2001, Uitgeverij Sun
ISBN: 9789058750273
176 pagina's, Paperback