Archeologie van de kick
Over moderne ervaringshonger

Lieven de Cauter

De moderne mens is verslaafd aan ervaring. Hij verzamelt belevenissen: door avonturen en avontuurtjes, toerisme, sport, door snelheidsmachines, verdovende middelen. Wellicht onder druk van de technologie en het alsmaar versnellende levensritme zoekt hij naar steeds sterkere prikkels. Deze verheviging is af te lezen aan de opeenvolgende nieuwe woorden voor de gewaarwordingen: sentimentaliteit, belevenis, inleving, shock, kick.

Archeologie van de kick is geen geschiedenis van de moderne ervaringshonger, maar beschrijft brokstukken van een constellatie: essays over Leonardo da Vinciís Ďvliegtuigení, over de artificiŽle paradijzen van de roes, over panoramaís en wereldtentoonstellingen, over de opkomst van het skiŽn, over transcendentaal toerisme en over frivoliteit als lotsbestemming. Het boek verscheen aanvankelijk in 1995. Dit is een tweede, herziene en aangevulde druk.

Lieven De Cauter doceert cultuurfilosofie aan de KU Leuven, aan het RITS en het PARTS te Brussel en aan het Berlage Institute in Rotterdam. Hij publiceerde Het hiernamaals van de kunst (1991); De dwerg in de schaakautomaat. Benjamins verborgen leer (1999); The Capsular Civilization. On the City in the Age of Fear (2004). Hij is redacteur van Dat is architectuur (2002) en Heterotopia and the City. Public Space in a Postcivil Society (2008).

906

Archeologie van de kick

Archeologie van de kick
Over moderne ervaringshonger

Lieven de Cauter

 

sep 2009, Uitgeverij Vantilt
ISBN: 9789460040252
272 pagina's, Paperback