Zes graden
Onze toekomst op een warmere planeet

Mark Lynas

Deze graad-voor-graad-gids beschrijft de gevolgen van de opwarming bij 1, 2, 3, 5, 5 en 6˚C. Mark Lynas zet als eerste alle wetenschappelijke scenario's op een rij.

Wat moeten we ons voorstellen bij een warmer klimaat? Al bij 1˚C teisteren extreme droogtes graanschuur Amerika en verschijnen tropische orkanen in de Middellandse Zee. Voorbij de 2˚C wordt de opwarming onomkeerbaar. Bij 3˚C verbrandt het Amazonegebied. Daarna barst methaan uit de Siberische permafrost en later uit de diepzee. Bij 6˚C betreden we de hel.
We mˇeten dus voorkomen dat de opwarming boven de 2˚C uitkomt.

NBD|Biblion recensie
Mark Lynas (1973), journalist en milieubeschermer, beschrijft indringend de gevolgen van wereldwijde temperatuurstijging. Per hoofdstuk 1˚C. Een indrukwekkende hoeveelheid voorbeelden uit paleontologie en klimaatscenario's toont aan dat we die gevolgen niet mogen onderschatten. Als de gemiddelde temperatuur meer dan 3˚C stijgt, is er een omslagpunt dat 'feedback'mechanismen op gang brengt, die de CO2 uitstoot vergroten en de temperatuur verder opdrijven. Beperkte delen van de aarde zijn dan nog leefbaar. We kunnen, na lezing van dit boek, daarheen vluchten en verder niets doen. De auteur adviseert ons actief te worden. O.a. stoppen met de kap van tropisch regenwoud, gebruik van wind- en zonne-energie en efficienter brandstofgebruik bieden een kans op stabilisatie op ca. 3˚C. Vanwege het omslagpunt bij 3˚C er is meer nodig. Zoals een koolstofarme levensstijl in een samenleving waar de kwaliteit van leven belangrijker is dan economische groei en ongebreidelde consumptie. De technologie is er, de maatschappelijke ommekeer zal lastiger zijn. Met inhoudsopgave en uitgebreid notenapparaat met literatuurverwijzingen. Het boek is een deel uit de vierdelige serie 'Klimaat voor 5 euro'. (NBD|Biblion recensie, Lisette Eindhoven)

905

Zes graden

Zes graden
Onze toekomst op een warmere planeet

Mark Lynas

 

okt 2008, Uitgeverij Jan van Arkel
ISBN: 9789062244768
360 pagina's, Paperback