Oorlog en dood
over de rechtvaardige oorlog in onze tijd

Désirée Verweij, Marcel Becker, Thomas Mertens, Michael Walzer

In een oorlog komen mensen om. Soldaten sneuvelen, maar ook burgers verliezen het leven. Vooral de burgerdoden vervullen ons met afgrijzen. Verdient daarom elke oorlog onze morele afkeuring?

Michael Walzer verzet zich tegen de gedachte dat oorlogen onvermijdelijk zijn maar hij keert zich ook tegen het pacifisme, want niet elke oorlog is ongerechtvaardigd. Hij pleit voor een moderne versie van de theorie van de rechtvaardige oorlog.

Die theorie heeft een lange geschiedenis. Zij probeert de oorlog aan morele regels te binden. Wanneer mag een land een oorlog beginnen? En hoe mag die oorlog worden gevoerd? Maar is die theorie nog relevant in onze tijd, waarin oorlog vaak een confrontatie is tussen zeer ongelijke partijen? Michael Walzer probeert deze vraag te beantwoorden aan de hand van het concrete voorbeeld van de oorlog van Israël tegen Hezbollah (2006).

Michael Walzer (1935) is een van de meest vooraanstaande politieke en ethische filosofen van deze tijd. Van zijn talrijke werken zijn Just and unjust wars (1977) en Spheres of justice (1983) het bekendst. Hij mengde zich in talrijke discussies over politiek, oorlog en ethiek.

Oorlog en dood verschijnt naar aanleiding van de Thomas More Lezing 2007 van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen. Behalve de tekst van Walzers lezing bevat deze bundel ook een inleiding door filosoof Marcel Becker, een interview met Walzer en reacties van de filosofen Désirée Verweij en Thomas Mertens.

902

Oorlog en dood

Oorlog en dood
over de rechtvaardige oorlog in onze tijd

Désirée Verweij, Marcel Becker, Thomas Mertens, Michael Walzer

 

apr 2008, Uitgeverij Damon
ISBN: 9789055738908
88 pagina's, Paperback