Misleid door toeval
over de rol van geluk in de economie en het leven

Nassim Nicholas Taleb

Waarom is de een succesvoller dan de ander? Door talent of vaardigheden, of door iets onvoorspelbaars als toeval? Had de wereld er ook anders uit kunnen zien?

Ons brein is op verhalen ingesteld en laat zich van alles wijsmaken Ė terwijl toeval een grotere rol in het leven speelt dan we denken. Misleid door toeval gaat over geluk, vermomd en waargenomen als niet-geluk (dat wil zeggen, vakmanschap of deskundigheid) en over toeval, vermomd en waargenomen als niet-toeval (dat wil zeggen, bepaaldheid of determinisme). We schrijven successen toe aan persoonlijke kwaliteiten en mislukkingen aan toeval. Maar successen ontstaan vaak door een onevenredig grote hoeveelheid geluk.

Nassim Nicholas Taleb bespreekt het verschil tussen ruis en informatie en verkent de aard van toeval in een onderhoudende tocht langs het hof van Croesus, Wall Street en de financiŽle wereld, Russisch roulette, Monte Carlo-methoden, de filosofieŽn van Kant en Popper, de literatuur, de politiek en de natuurwetenschappen. Misleid door toeval verandert de manier waarop je denkt over succes in het leven.

vertaling van: Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets

865

Misleid door toeval

Misleid door toeval
over de rol van geluk in de economie en het leven

Nassim Nicholas Taleb

 

mei 2009, Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057122781