Nachtoog
Schuine wegen van de filosofie

Erik Oger

Ondanks de gigantische ontwikkeling van wetenschap en techniek, hebben we nog steeds geen vat op heel wat gebeurtenissen. We beheersen ze niet, net omdat we ze willen beheersen. Dit ezelsboek volgt een aantal schuine wegen op de voet en beschrijft op boeiende wijze enkele processen waarin het verschijnsel van 'zelfhindering' zich voordoet.

Zoals onze slaapproblemen; onze fascinatie voor de auto en zijn vermogen om tijd te winnen; onze denkprocessen waarbij we van tijd tot tijd op weerstand stuiten. Waarom verhindert onze concentratie op een probleem precies dat wij het oplossen?

NBD|Biblion recensie:
Een breed opgezet en soms te wijdlopig betoog dat duidelijk probeert te maken dat de sociale en intellectuele problemen waarmee de vooruitgang ons heeft opgezadeld grotendeels zijn te wijten aan ons onvermogen om zijdelings, indirect of 'met een nachtoog' te denken en argumenteren. Het standpunt herinnert aan dat van Heidegger en de Frankfurter Schule. Het rationele streven naar beheersing van de natuur en de mens verkeert in haar tegendeel door ongewild onbeheersbare gevolgen te weeg te brengen. De Verlichting is in haar tegendeel omgeslagen. Planning vermeerdert chaos. Het toeval is en blijft het meest kenmerkende van het leven. Het levensgeluk, als doel opgevat, vernietigt zichzelf. Alleen iemand die indirecte wegen bewandelt, is in staat zich aan dit mechanisme te ontrekken. (NBD|Biblion recensie, Wim Fievez)

841

Nachtoog

Nachtoog
Schuine wegen van de filosofie

Erik Oger

 

juni 2007, Boekencentrum
ISBN: 9789086870059
380 pagina's, Paperback