Brief aan mijn dochter
Een tocht door het pandemonium van seks en geweld

Jaffe Vink

In dit essay neemt de auteur zijn eigen dochter mee op een tocht door het hedendaagse pandemonium van seks en geweld. Volgens hem heerst er in Nederland op straat een molucaire burgeroorlog met bedreiging, beroving en mishandeling. Aan de hand van krantenberichten over redeloos geweld laat hij hiervan de symptomen zien.

"Zeventien ben je nu. In de herfst word je achttien. Ik ben negenenveertig. Toen ik zeventien was, begon de studentenrevolte in Parijs. L'Imagination au pouvoir - dat werd de lokroep voor een generatie, maar ik vond, geloof ik, mijn Puch belangrijker.
Ik ben een kind van mijn tijd. Ik ben van de Koude Oorlog. Heb je die al gehad op school? Het is een oorlog die niet heeft plaatsgevonden, maar die toch is geŽindigd. Jij was zeven toen de muur viel. De geschiedenis voltrok zich en jij ging naar ballet. Jij ben een kind van jouw tijd, deze tijd, maar hoe ziet die eruit?"

Volgens Jaffe Vink leven we in een uitgewoond idee van vrede, terwijl op straat de 'moleculaire burgeroorlog' (een begrip van Enzensberger) woedt, met bedreiging, beroving, mishandeling, het permanente feest van de driften, de botsing van culturen en het grote zwijgen van de politiek.

84

Brief aan mijn dochter

Brief aan mijn dochter
Een tocht door het pandemonium van seks en geweld

Jaffe Vink

 

2001, Meulenhoff
ISBN: 9789029069496
Ingenaaid