De lastige burger
Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap

Steven de Jong

De mondige burger is geŰvolueerd tot serieklager. Op de universiteit eist hij 'waar' voor zijn collegegeld, de politie leest hij de les over 'prioriteiten' en in het ziekenhuis verwacht hij 'service' op hotelniveau.

Ondertussen heeft hij de mond vol over 'normen en waarden', omdat de samenleving volgens hem aan het 'verloederen' is. De schuldigen zijn volgens hem 'asociale tokkies', 'hangjongeren' en 'Marokkaanse raddraaiers'. Dat schuift hij niet onder stoelen of banken, want 'vrijheid van meningsuiting' is na de revolte van Fortuyn zijn hoogste ideaal.
Steven de Jong draaide met zijn website lastvandeburger.nl de rollen eens om. Op dit meldpunt trokken 64 ambtenaren van leer tegen de burger: die zou onverantwoordelijk, ego´stisch en onbeschoft zijn. Honderden burgers reageerden furieus. "Hoe durf je te klagen over je klanten?!" De burger die begrijpt dat hij niet altijd gelijk kan krijgen gaf niet thuis in dit debat.
Dit boek doet verslag van een expeditie door de ru´nes van de democratie. Een zoektocht naar de Heilige Graal die Burgerschap heet. Wie heeft het ontvreemd en hoe vorderen we het terug?

828

De lastige burger

De lastige burger
Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap

Steven de Jong

 

nov 2008, Van Duuren Media
ISBN: 9789089650177
174 pagina's, Paperback