Gevaarlijk veilig
Terreurbestrijding in de democratie

Herman van Gunsteren

'Jongens, zet die infiltranten nu in. Dit is een oorlogssituatie' roept fractieleider Verhagen uit. Hij eindigt zijn interview in Elsevier met de verzuchting dat ministers moeten 'kunnen vertrouwen op de inlichtingendienst. Anders kun je wel ophouden'.

Ter verdediging van de vrije democratische wereld benoemen haar leiders gevaren en nemen maatregelen. Maar zien ze de echte gevaren wel en zijn hun maatregelen misschien schadelijker dan het gevaar dat ze beogen te keren? In een tirannie worden mensen gedisciplineerd door angst. Wat gebeurt er met een democratie als angst ook daar het beginsel van ordening wordt?

"De auteur, voormalig hoogleraar politieke wetenschappen in Leiden, waarschuwt tegen de tirannie, die in de maatregelen van politici besloten is, gefixeerd als zij zijn op terreurbestrijding en vaak onkundig van de effecten van hun ingrepen. Laat de blindheid van democratische politici in hun ijver de democratie tegen terrorisme te verdedigen het kind niet in het badwater verdrinken? Een boek dat uitgaat van algemeen bekende inzichten en feiten en een logische opbouw: de onbekendheid van politici met de gevolgen van hun antiterreurmaatregelen, de maatregelen zelf en hun gevolgen voor de bevolking, de noodzaak om de bevolking mee te krijgen en niet tegen je in te nemen. Interviews met Nederlandse functionarissen die met terreurbestrijding te maken hebben en een actrice die jaren in een dictatuur gewoond heeft, geven de praktische zijde weer. Een helder, leesbaar betoog. Er was nog geen Nederlands boek over dit wel zeer actuele onderwerp; nu wel. Het werd tijd daarvoor!"
(Biblion recensie, Drs. H.H.M. Meyer)

824

Gevaarlijk veilig

Gevaarlijk veilig
Terreurbestrijding in de democratie

Herman van Gunsteren

 

nov 2004, Uitgeverij Van Gennep
ISBN: 9789055155330
127 pagina's, Paperback