Verrassingen

Patricia de Martelaere

Na het veel gelezen en bekroonde boek Een verlangen naar ontroostbaarheid gaat Patricia De Martelaere voort met haar spirituele onderzoek van de vragen waarmee iederen in zijn leven wordt geconfronteerd, en waarop zij op een heldere en bevrijdende wijze haar visie geeft.

In Verrassingen schrijft Patricia de Martelaere over de taboes van nu, over de crisis in de beschaving en in de filosofie, over ziekte en zorg en tal van andere zaken die ons allen steeds bezighouden. Natuurlijk spreekt zij ook over literatuur en kunst. Zonder zwaarwichtigheid en dank zij een verkwikkend nuchter observatievermogen ontdoet zijn vastgeroeste denkbeelden en gedragspatronen van hun illusionistische omhullingen en schijngestalten. Haar conclusies zijn verrassend; haar ontdekkingen dikwijls humoristisch en nooit sofistisch. Verrassingen is een boek om vaak uit te citeren.

NBD|Biblion recensie:
De Martelaere (1957-2009) doceerde wijsbegeerte in Brussel en Tilburg. Tevens schreef zij romans en essays over wijsgerige onderwerpen, waarbij zij de rigoreus doorgedreven scheiding tussen filosofie en literatuur (ogenschijnlijk) moeiteloos overwon. Haar taal is helder en scherp, prettig om te lezen. Daardoor ontstaat soms de verleiding om sneller te lezen dan voor een goede doordenking van haar teksten wenselijk is. Zij stelt vragen aan de orde waarmee ieder van ons geconfronteerd wordt. Daarbij is zij voortdurend in gesprek met de grote psycho-analytici en met vele wijsgeren uit vooral de 19e en 20ste eeuw. In dit boek handelen 11 essays over thuis, taboe, verrassing, zoeken, ziekte, waarheid. Stuk voor stuk 'bekende' onderwerpen die paradoxaal en flitsend worden besproken. Zeer aanbevolen. Eerder verscheen de vergelijkbare bundel 'Een verlangen naar ontroostbaarheid' (a.i. herdr. 96-02-140-3) die genomineerd werd voor de AKO-literatuurprijs en bekroond met de Greshoffprijs. (Biblion recensie, Prof. dr. F.J. Heggen.)

773

Verrassingen

Verrassingen

Patricia de Martelaere

 

mei 2000, Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029053730
189 pagina's, Paperback