De schilder en zijn model

Patricia de Martelaere

De roman De schilder en zijn model gaat over Alles en Niets - over een passie en het voorbijgaan van een passie. De schilder wordt obsessioneel nagezeten door de vrouwelijke hoofdpersoon met hem wordt een afmattend spel van bezetenheid en begeerte gespeeld. En dan is daar nog de Vorige, die Alles was, maar met wie datzelfde spel al uit is gespeeld.

In deze achtereenvolgende verhoudingen (waarvan de ene wellicht model staat voor de andere) volgen verlangen, haat, extase en destructie elkaar op als onvermijdelijke elementen van een liefde die alleen maar het einde van die liefde wil. In het met veel vaart en bijzonder gevoel voor dialoog vertelde verhaal, waarin de zware woorden zelf ontbreken, duikt bij herhaling het pijnlijke inzicht op dat in de radicale bezetenheid van de ander het verlies aan identiteit onvermijdelijk is.

NBD|Biblion recensie:
De titel van deze kleine roman van de bekende Vlaamse schrijfster is enigszins misleidend; veeleer is die titel zelf een 'model', namelijk voor een patroon dat ontstaat tussen een man en vrouw die elkaar aantrekken - waarvan 'schilder en model' een voorbeeld van kan zijn. De vrouw, S., is getrouwd en houdt er minnaars op na, de schilder, V., is getrouwd, maar ongelukkig; wil zijn vrouw niet verlaten om de kinderen. Het hele verhaal is een schitterend spel in dialogen die het aantrekken en afstoten laten zien, en hoe de spelers steeds verder verstrikt raken in het zelf geweven web. Er zit een, onuitgesproken, 'analyse' in van de onzichtbare schrijfster, die weer eens bewijst een groot en trefzeker psychologisch inzicht te hebben. Deze analyse mondt erin uit dat het hele spel een soort dwang is, een eindeloze herhaling, zoals de monnik op het doosje Camembert of de verpleegster op de Droste cacaobus. Sterk, psychologisch gericht verslag van een liefdesgeschiedenis tussen een getrouwde vrouw en een eveneens getrouwde schilder, die het niet met en niet zonder elkaar kunnen, waardoor een patroon van schier eindeloze herhaling ontstaat.

772

De schilder en zijn model

De schilder en zijn model

Patricia de Martelaere

 

aug 2007, Singel Pockets
ISBN: 9789041300508
124 pagina's, Paperback