Wat blijft
Essay

Patricia de Martelaere

Wat vandaag een druppel is, is morgen een rivier. Wat ooit een vis was, wordt een zoogdier. De mens is ontstaan uit het dier en zal terugkeren tot stof. Dus als alles vervliedt, dan is alles 'niets'. - Tenzij er iets diepers zou zijn wat wl blijft. Wat blijft moet dan buiten de wording staan. Maar als het niet aan verandering onderhevig is, kan het dan nog wel bestn?

Wat blijft, zo lijkt de conclusie te moeten zijn, kan niet 'iets' zijn. In Wat blijft onderzoekt Patricia de Martelaere de ruimte tussen iets en niets.

NBD|Biblion recensie:
Essay van de Vlaamse hoogleraar filosofie De Martelaere [1957-2009], die naast proza en poezie ook essaybundels publiceerde, zoals 'Verrassingen'. De eerste druk van dit essay is verschenen in het kader van de Maand van de Filosofie in april 2002*. In 'Wat blijft' is de auteur op zoek naar de oplossing van het conceptuele dilemma van 'iets' of 'niets', waar de Westerse filosofie sinds Parmenides mee worstelt. Er is volgens haar naast het 'iets' en het 'niets' nog een derde mogelijkheid in de vorm van het 'niet-iets', een soort leegte die tussen de twee andere beelden ligt. Deze leegte is wat blijft als al het andere verdwenen is, het is eigenlijk ons enige houvast. De leegte is te bereiken door boeddhistische meditatie, die ons een maakt met onszelf. De Martelaere beschouwt filosofische begrippen, ideeen en stromingen als deconstructivisme, darwinisme, Hume, Nietzsche en Dennett als bekend bij de lezer. Het is daarom een ingewikkeld, maar interessant essay, waarin Westerse en Oosterse filosofie samenkomen. Alleen geschikt wie al enigszins thuis is in de filosofie. (NBD|Biblion recensie, Annemiek Buijs)

771

Wat blijft

Wat blijft
Essay

Patricia de Martelaere

 

nov 2007, Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021433295
67 pagina's, Paperback