Nachtboek van een slapeloze

Patricia de Martelaere

Het is maandag 21 februari 1983, 02.35 uur. Een man van middelbare leeftijd, schijnbaar volkomen gelukkig kan opeens de slaap niet vatten. In de doorwaakte uren begint hij zijn gedachten op te schrijven. Geleidelijk leren wij uit dit nachtboek zijn vrouw Myriam en hun drie kinderen kennen.

Maar het beeld dat van hemzelf oprijst is niet dat van een liefhebbende echtgenoot en vader, al beschermt hij haast grenzeloos zijn lievelingsdochter Catherine. Nacht na nacht ligt hij wakker, piekert en doet verslag van zijn steeds angstiger wordende dromen. Almaar meer slaappillen heeft hij nodig, steeds meer drank. Langzaam verliest hij de greep op alles, terwijl zijn fragmentarische notities ons meer dan een jaar in spanning houden: hoe loopt dit af?

NBD|Biblion recensie:
Een man, eind veertig, kan van de ene op de andere dag, niet meer slapen. Om zijn tijd 's nachts door te komen, houdt hij een "dag"boek bij. Via deze notities, die in de ik-vorm geschreven zijn, komt men achter de aard van de hoofdpersoon en zijn gezinsleden. De slapeloosheid van de man leidt via overmatig alcoholgebruik tot een overdosis slaapmiddelen. "Dat is het voordeel tegenover een pistoolschot, waarbij je niet meer tussen het afgaan en het overlijden kan schrijven: dat het is afgegaan". Knap geschreven, indringend debuut, waarin haar filosofische achtergrond doorklinkt, alsook haar vrouw-zijn: de mannelijke hoofdpersoon reageert op sommige situaties nogal vrouwelijk. (Biblion recensie, Redactie)

770

Nachtboek van een slapeloze

Nachtboek van een slapeloze

Patricia de Martelaere

 

sep 2006, Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021475226
133 pagina's, Paperback