De Passage naar Europa
geschiedenis van een begin

Luuk van Middelaar

'Zoals een opgezet konijn in een vitrine niet prijsgeeft hoe het ooit eten vond, zich voortplantte, van een vos schrok of door het bos huppelde, zo leert een formele doorsnede van een politiek systeem weinig over zijn concrete werking in de geschiedenis. Je kunt wel zeggen: hier zit de mond en hier zitten de geslachtsorganen, of daar de kiezers en daar het gerechtshof, maar dan mis je wat het leven aandrijft en boeiend maakt: de tijd, de grote brenger van vernieuwing.'

Europa bevindt zich in een historische overgang. In De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin trapt Luuk van Middelaar de geschiedenis op haar staart in een adembenemende vertelling.
Precies tien jaar na zijn succesvolle debuut Politicide (1999), het meeslepende verhaal over de moord op de politiek in de Franse filosofie, verrast Luuk van Middelaar opnieuw met een wervelende en eigenzinnige geschiedenis van de politiek. Ditmaal buigt hij zich niet over de dood maar over de geboorte van een politieke orde. Dankzij een intrigerende analyse, verwant aan de genealogische aanpak van Foucault, komt Van Middelaar in De passage naar Europa een onverwacht mechanisme op het spoor, dat de politieke wording van een continent in een nieuw licht zet. Europa verandert bij Van Middelaar van een abstract politiek systeem in een levende geschiedenis, die hij beschrijft in een stijl die gelijkenis vertoont met die van Le Roy Ladurie of Zamoyski.

Ongekend is zijn gave om de lezer de stroom van de geschiedenis te doen voelen, de aanwezigheid en de kracht van de geschiedenis direct voelbaar te maken. De passage naar Europa is het spannende relaas van beslissende doorbraken en breukmomenten, het overdonderende verslag van de geboorte van Europa.

Luuk van Middelaar (1973) is filosoof, historicus en columnist van NRC Handelsblad. Sinds zijn debuut Politicide in 1999 heeft hij een belangrijke stem in het publieke debat. Bovendien verwierf hij de afgelopen tien jaar ook achter de schermen politieke invloed in Brussel en Den Haag.

757

De Passage naar Europa

De Passage naar Europa
geschiedenis van een begin

Luuk van Middelaar

 

mei 2009, Historische Uitgeverij
ISBN: 9789065542366
448 pagina's, Paperback

Meer informatie: Winnaar D.J. Veegens 2011 vanwege de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.