Democratie voor dieren
Een theorie van rechtvaardigheid

Erno Eskens

Filosoof Erno Eskens kiest positie in het debat over de positie van (productie)dieren in onze samenleving, en neemt stelling tegen de radicalere tak van de dierenbeweging.

In 1945, een paar decennia na de uitvinding van de knuffelbeer, verschijnt de film Bambi. Het verhaal over een klein hertje dat bejaagd wordt, raakt de kinderen. Twintig jaar later, als de Bambi-jeugd volwassen is, groeit de aanhang van de gematigde dierenbeweging en ontstaat in Groot-BrittanniŽ een radicalere tak van de beweging. De jacht op de jagers wordt geopend.
In dit boek laat filosoof Erno Eskens zien dat ook Nederland het toneel is geworden van dieractivistisch geweld. Hij analyseert de motieven van de radicalen en laat zien hoe de overheid faalt bij de opsporing van deze geweldplegers. Volgens Eskens, zelf actief in de gematigde dierenbeweging, schieten de radicalen hun doel voorbij. Om rechten voor dieren af te dwingen is geen geweld nodig. Het idee van dierenrechten moet alleen beter worden uitgelegd. Als dat gebeurt, dan blijken dierenrechten eigenlijk heel normaal te zijn. Eigenlijk liggen ze al besloten in de grondbeginselen van onze democratie.

Erno Eskens schreef eerder: De filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen

742

Democratie voor dieren

Democratie voor dieren
Een theorie van rechtvaardigheid

Erno Eskens

 

apr 2009, Uitgeverij Contact
ISBN: 9789025430511
Paperback