Bloeiend puin
Essays & ander proza

Anneke Brassinga

Anneke Brassinga's vierde prozabundel, geschreven in de voor haar zo kenmerkende geconcentreerde stijl, bevat beschouwingen over door haar geliefde schrijvers als Leopold, Ouwens, Diderot, Proust en Casanova, overpeinzingen over liefde en de betekenis van kunst, over utopie, verlies, regen, wind, verdriet en kou en een vijftal essays over lezen en schrijven.

Met haar in hoge mate ge´ndividualiseerde stijl en haar enorme woordenschat weet Brassinga dingen zichtbaar te maken die in de diepte liggen van haarzelf, van anderen en van de wereld in het algemeen. De universele waarde van haar observaties is gelegen in haar volmaakt eigen en uiterst grondige manier van kijken, en haar vermogen de fundamentele raadselachtigheid van wat zij ziet, doorziet en beschrijft, intact te laten.

NBD|Biblion recensie:
Anneke Brassinga (1948) is een moeilijk te overtreffen essayist en dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat zij haar 'ander proza' en haar poezie zo verrassend mee laat spelen in haar bespiegelend werk. Deze vierde bundel met zulke stukken is misschien wel haar beste (hoewel...vlak 'Hartsvanger' en 'Hapschaar' niet uit), in elk geval haar meest afgewogen, consistente en toch ook heel afwisselende verzameling. Voor Brassinga zijn vragen de belangrijkste drijfveer: ze zoekt niet zozeer naar antwoorden als wel naar nieuwe, volgende vragen. De beschouwing is haar een veel te nauw keurslijf, zij vat het essay letterlijk als een probeersel op, met alle taal- en levensgevoeligheid die haar eigen is. Dat levert bodemloos rijke denk- en schrijfexercities op met betrekking tot schrijvers als Diderot, Proust, Leopold, Casanova, Ouwens. Haar leeservaring is groot, maar wordt ook zeer gericht ingezet, een inzet die altijd persoonlijk van aard is. De verschillende dagboekfragmenten en de paar brieven die zij opneemt, sluiten naadloos aan bij de kwesties van leven en lezen, schrijven en waarnemen, voelen en denken waar het dikwijls over gaat. Zij citeert de prachtigste formuleringen van anderen, maar ook de hare zijn keer op keer memorabel. Een superieure bundel.
(NBD|Biblion recensie, T. van Deel)

719

Bloeiend puin

Bloeiend puin
Essays & ander proza

Anneke Brassinga

 

feb 2008, De Bezige Bij
ISBN: 9789023428374
207 pagina's, Paperback