Het trieste der tropen

Claude Lévi-Strauss

'Ik heb een hekel aan reizen en aan ontdekkingsreizigers.' Zo luidt de beroemd geworden eerste zin van Tristes tropiques (1955), het magnum opus van Claude Lévi-Strauss. De in 1905 in Brussel geboren cultureel antropoloog - of etnograaf, zoals hij zichzelf liever noemt - zou met dit boek wereldfaam verwerven.

Na deze aanhef doet Lévi-Strauss uitgebreid verslag van zijn reizen naar Brazilië, waar hij na zijn studie een aanstelling kreeg als docent aan de Universiteit van São Paulo, en naar Azië. Zij vormden voor Lévi-Strauss een aanleiding tot het schrijven van een verslag van de intellectuele 'zwerftocht' die hem via de filosofie naar de etnologie leidde.

Maar zijn grootste faam ontleent dit boek aan de delen die Lévi-Strauss wijdde aan de vier Braziliaanse indianenstammen bij wie hij in de jaren dertig van de vorige eeuw etnologisch veldonderzoek verricht­te. Eens waren de Caduveo, de Borôro, de Nambikwara en de Tupi-Kawahib met velen; toen Lévi-Strauss hun leven deelde, waren ze nog maar met weinigen. De etnograaf besefte dat het niet lang meer zou duren of er zou vrijwel niemand van hen meer bestaan, hoogstens een enkeling die, door de nood gedwongen, zich in een westerse samenleving had gevoegd.

Met mededogen, respect en humor beschrijft Lévi-Strauss het karige leven, de gebruiken en materiële cultuur van deze volkeren. Westers superioriteitsgevoel is hem vreemd, maar evenmin is hij geneigd een geïdealiseerd beeld van de 'nobele wilde' te geven.

NBD|Biblion recensie:
Dit boek wordt algemeen beschouwd als een van de meesterwerken in de antropologische literatuur. De auteur is hoogleraar antropologie aan de Sorbonne te Parijs en de grondlegger van het Structuralisme, de leer die de wereld om ons heen probeert te verklaren vanuit binaire tegenstellingen. In dit boek brengt hij uitgebreid verslag uit van zijn veldwerk onder enkele indianenvolken in het Braziliaanse regenwoud, dat hij in de jaren '30 van de vorige eeuw heeft gedaan. Hij schreef het boek echter pas in de jaren '50, zodat het naast boeiende beschrijvingen ook scherpzinnige theoretische reflecties en analyses oplevert, inclusief vergelijkingen met observaties van wat de auteur op zijn reizen door Amerika, India en andere landen heeft gezien. Uitstekende vertaling. Een 'must' voor antropologen, niet-westers sociologen en de studenten in deze wetenschappen. Foto's en tekeningen in zwart-wit. Met register. (Biblion recensie)

716

Het trieste der tropen

Het trieste der tropen

Claude Lévi-Strauss

 

dec 2009, Uitgeverij Atlas
ISBN: 9789045017259
480 pagina's, Gebonden