Verzameld werk / 6 Alkibiades & Symposion

Plato

Het 'Symposium' ('Gastmaal') is misschien wel de invloedrijkste tekst van Plato en bevat sprankelende verhandelingen over de liefde (Eros) van (onder meer) de dichter Aristophanes en Sokrates, gevolgd door een lofrede op de laatste door Alkibiades.

Plato - zijn naam is voor bijna iedereen een begrip. Voor de Nederlandse lezer is zijn magistrale oeuvre nu toegankelijk in de vertaling van Hans Warren en Mario Molegraaf. De zeventien delen van het Verzameld Werk van Plato ( 427-347 v.chr.) maken één ding duidelijk: als eerste en als laatste in de geschiedenis schreef Plato wijsgerige beschouwingen in prachtig proza en schiet hij literair werk dat baanbrekende filosofie bevat.

Recensie
In het 'Verzameld Werk' van de grote Griekse filosoof Plato (vierde eeuw voor Christus) in de vertaling van Hans Warren en Mario Molegraaf vormen 'Alkibiades' en 'Symposion' deel 6. Het eerste werkje is een relatief onbekend gebleven dialoog tussen Sokrates en Alkibiades over de politieke inspiraties van de dan nog heel jonge politicus. Het 'Symposium' ('Gastmaal'), misschien wel de invloedrijkste tekst van Plato, bevat sprankelende verhandelingen over de liefde (Eros) van (onder meer) de dichter Aristophanes en Sokrates, gevolgd door een lofrede op de laatste door Alkibiades. De vertalingen van het duo zijn levendig en in gevallen van dubieuze betekenis goed toegelicht in vele tientallen noten. Een helder nawoord is toegevoegd.

705

Verzameld werk / 6 Alkibiades & Symposion

Verzameld werk / 6 Alkibiades & Symposion

Plato

 

1997, Bert Bakker BV
ISBN: 9789035117075
Hardcover