Geschiedenis van de westerse filosofie
Vanuit de politieke en sociale omstandigheden van de Griekse Oudheid tot in de twintigste eeuw

Bertrand Russell

Wat niemand nu meer zou durven, deed de grote schrijver en filosoof Russell in dit boek: de volledige westerse filosofie in één duizelingwekkend verband brengen met haar sociale en politieke context.

Zijn weergave van de uitspraken van de grootste filosofen over de grote levensvragen, hun onderlinge debatten en de rol die zij speelden in hun tijd en cultuur, is schitterend geschreven en voor iedereen te begrijpen. Daardoor is dit boek zowel een spannende inleiding in de wijsbegeerte, als een monument van eruditie en wijsheid dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

NBD|Biblion recensie:
Dit overzicht door de bekende Britse wijsgeer Bertrand Russell (1872-1970) dateert uit 1945 en is inmiddels een klassieker. Het behandelt de westerse wijsbegeerte vanaf de Griekse oudheid tot en met de negentiende eeuw en verschilt in zoverre van andere overzichten (Storig, Vorlander e.a.) dat Russell bij iedere periode een aantal hoofdstukken inlast die zich op zuiver historisch-maatschappelijk terrein bewegen om aldus met nadruk de besproken wijsgeren in het kader van hun tijd te plaatsen. Dit inleidend overzicht is een standaardwerk, dat ondanks een zekere vooringenomenheid ook als naslagwerk goede diensten kan bewijzen, mede dankzij het register. Voor de 13e druk werden de vertaling herzien, de transcriptie van de Griekse namen gewijzigd en een enkele voetnoot toegevoegd. Deze druk is daarvan een ongewijzigde herdruk, afgezien van een aardig nieuw voorwoord (4 p.) van filosoof en arts Bert Keizer, dat vanaf de 19e druk werd toegevoegd. Kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

699

Geschiedenis van de westerse filosofie

Geschiedenis van de westerse filosofie
Vanuit de politieke en sociale omstandigheden van de Griekse Oudheid tot in de twintigste eeuw

Bertrand Russell

 

mei 2008, Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021528809
924 pagina's, Hardcover