Ik geloof niet in athe´sten

Chris Hedges

Ik geloof niet in athe´sten is een intelligente aanval op zowel de fundamentalisten als de nieuwe godsloochenaars en maakt de weg vrij voor gematigden om zich te mengen in het debat. Terwijl de religieuze fundamentalisten zich bevoorrecht voelen, brandmerken de athe´sten elke religie als irrationeel en gevaarlijk. Beide kampen gebruiken het geloof om hun radicale standpunt uit te dragen.

Daartussen zit de religieuze meerderheid bekneld, de mensen voor wie het geloof samengaat met tolerantie en compassie. De nieuwe athe´sten, onder wie Richard Dawkins en Christopher Hitchens, geven geen morele argumenten tegen religie. Ze hebben eerder een eigen vorm van fundamentalisme geschapen en verspreiden nieuwe ideeŰn over onze morele superioriteit en de almacht van de menselijke rede.

In Ik geloof niet in athe´sten ontmantelt Hedges de radicale denkbeelden die zich keren tegen religie en geloof. Hij stelt dat het geloofssysteem van de nieuwe athe´sten verdacht veel lijkt op de stringente en rigide ideeŰn van de fundamentalisten. Degenen die een blind geloof hebben in de moreel neutrale disciplines van de rede en de wetenschap creŰren zelf idolen.

Vertaald door Theo Scholten

Over Chris Hedges
Chris Hedges was buitenlandcorrespondent voor onder andere The New York Times en The Dallas Morning News. Hij kreeg in 2002 de Amnesty International Global Award for Human Rights Journalism en de Pulitzer Prize voor zijn reportages over mondiaal terrorisme. Hedges was docent aan Columbia University, New York University en Princeton University. Hij is de auteur van The New York Times-bestseller American Fascists en van War Is a Force That Gives Us Meaning.

651

Ik geloof niet in athe´sten

Ik geloof niet in athe´sten

Chris Hedges

 

okt 2008, Meulenhoff
ISBN: 9789029083270
192 pagina's, Paperback