Filosofie van de levenskunst
Inleiding in het mooie leven

Wilhelm Schmid

Levenskunst? Is het teken van onze tijd niet juist een groot gebrek aan levenskunst? Want in een tijd van grote welvaart, wetenschappelijke en technische vooruitgang en politieke stabiliteit is het nog niet zo makkelijk een koers voor het eigen leven te bepalen. UtopieŽn en oude dogma's hebben afgedaan, en wetenschap en techniek komen vooral vanwege hun keerzijden in het nieuws. Om richting te geven aan het leven zijn mensen steeds meer op zichzelf teruggeworpen. Hoe vinden we onze weg?

Hier komt het oude ideaal van de levenskunst van pas. In de antieke tijd was filosofie onder andere de kunst om het leven in eigen hand te nemen - om greep te krijgen op het denken, voordat het ons in de greep krijgt. Want juist in een tijd waarin in alle materiŽle behoeften is voorzien, leeft het leven zich niet vanzelf.
Filosofie van de levenskunst is tegelijk een excursie door de filosofie en een inwijding in de levenskunst. Via denkers als Plato, Diogenes, Epicurus, Seneca, Montaigne en Nietzsche maken we kennis met verschillende levenshoudingen en de grote thema's van het leven. Het boek zet aan tot nadenken over de omgang met liefde, tijd, woede, pijn, geluk, werk, leven en dood - en laat zien wat de kunst van de ironie, het negatieve denken, de gelatenheid en de ecologische levensstijl in de praktijk betekenen.

620

Filosofie van de levenskunst

Filosofie van de levenskunst
Inleiding in het mooie leven

Wilhelm Schmid

 

mrt 2011, Ambo | Anthos
ISBN: 9789026323614
155 pagina's, Paperback