Word ik van filosofie een beter mens?

Teun Koetsier, Karin Vintges & Huib Schwab (redactie)

"Wat heb je eigenlijk aan filosofie? Word je van filosofie op de een of andere manier een beter mens?" Dit boek bevat, voorafgegaan door een bijdrage van Cornelis Verhoeven, de zeer uiteenlopende reacties van vijftien auteurs, waaronder Huib Schwab.

In dit boek is er ruime aandacht voor filosoferen met en door kinderen en adolescenten. Berrie Heesen en Paloma Bourgonje beschrijven hoe verrijkend het filosoferen met kinderen kan zijn. Philippe Boekstal behandelt de rol van de filosofiedocent in het proces van menswording van de leerlingen en Huib Schwab betoogt dat de filosofen Dewey en Nelson de weg wijzen naar beter onderwijs.
Verder: Frans Jacobs betoogt dat je dan niet alleen met je hoofd, maar ook met je ogen, je oren, je mond, je handen en zelfs met je neus moet filosoferen. Martin Stokhof laat zien dat we ons al filosoferend een visie op onszelf kunnen eigen maken die uitzicht biedt op een beter leven. Albert van der Schoot daarentegen stelt dat je van filosofie geen beter mens wordt, maar dat filosofie helpt om te begrijpen dat dat ook nergens voor nodig is. Maarten Coolen zoekt al filosoferend een uitweg uit de postmoderne obsessie met zelf-reflectie.
Organisatie-adviseur Pieter Mostert blijkt zich bij het adviseren van managers te laten leiden door het denken van Nietzsche. De bijdragen van Michiel Leezenberg en Carine Defoort gaan over visies op het goede leven in het oude China. Karen Vintges laat zien dat Sartres existentialisme nog steeds actueel is. Wouter Achterberg houdt een pleidooi voor levenskunst in een tijdperk van 'Brazilianisering'.
Teun Koetsier en Bruno Nagel tenslotte schrijven over spiritualiteit en filosofie.

56

Word ik van filosofie een beter mens?

Word ik van filosofie een beter mens?

Teun Koetsier, Karin Vintges & Huib Schwab (redactie)

 

2001, Damon
ISBN: 9789055732265
176 pagina's, Paperback