De machtige filosoof
Een andere geschiedenis van de antieke wijsbegeerte

Hans Dijkhuis

De machtige filosoof is een prachtig historisch overzicht van de filosofie tijdens de Griekse oudheid, met bijzondere aandacht voor de minder bekende filosofen. Het doorbreekt het eenzijdige beeld van de wereldvreemde filosoof die zich in alle rust wijdt aan de theorie.

Dit boek geeft een onalledaags beeld van de politieke activiteiten en contacten van filosofen in het antieke Griekenland. In die tijd verbleven veel meer filosofen dan alleen Aristoteles en Plato aan vorstenhoven. De politieke aardverschuiving die optrad na de bloei van de democratie in Athene wordt uitvoerig geanalyseerd. De auteur bespreekt aan de hand van tal van voorbeelden en anekdotes de vele ontmoetingen tussen koningen en filosofen. Hans Dijkhuis slaagt er tevens in de opvattingen over monarchie en filosofie in verschillende contexten weer te geven: politiek, ethiek, staatsinrichting.

De machtige filosoof is een must voor studenten en docenten filosofie, geschiedenis, politicologie en bestuurskunde. Het is origineel van opzet, toegankelijk geschreven en daardoor ook voor een breed publiek interessant.

Zie ook van deze auteur Honger van de geest.

530

De machtige filosoof

De machtige filosoof
Een andere geschiedenis van de antieke wijsbegeerte

Hans Dijkhuis

 

2007, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085063759
464 pagina's,