Bioloog en filosoof Ellen ter Gast onderzocht hoe een eenvoudig knaagdier als de muis zo'n glansrijke wetenschappelijke carrière in de biotechnologie heeft kunnen maken. Voor haar is het niet zozeer de vraag of deze technologieën ooit op de mens zullen worden toegepast maar wanneer dat zal gebeuren.
Op 11 december aanstaande krijgen Mario Capecchi, Oliver Smithies en Martin Evans de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking van een methode om te sleutelen aan muizengenen. Door in het genoom van de beestjes bepaalde genen uit te schakelen (vandaar de naam 'knock-out muizen'), kunnen onderzoekers erachter komen waar dat gen voor dient. Ook kun je sindsdien op bestelling muizen maken met een bepaalde genetische afwijking, om te bestuderen hoe ze reageren op medicatie. Maar er zijn ook al muizen gemaakt die slimmer en sterker zijn en langer leven dan gewone muizen.
De muis is de pionier in de nieuwe wereld van de biotechnologie. De meeste muizen dienen als diermodel voor onderzoek naar humane genetische ziekten, Zonder die knock-out muizen waren de meeste doorbraken in de biomedische wetenschappen van de afgelopen 25 jaar niet mogelijk geweest. Bioloog en filosoof Ellen ter Gast onderzocht hoe een eenvoudig knaagdier zo'n glansrijke wetenschappelijke carrière heeft kunnen maken. Voor haar is het niet zozeer de vraag of deze technologieën ooit op de mens zullen worden toegepast maar wanneer dat zal gebeuren. Ze gaat in op de verwachtingen en angsten die ten grondslag liggen aan de biotechnologierevolutie. De genetisch gemodificeerde muis is voor haar afwisselend een monster van Frankenstein, een held, een Messias, een levend artefact en een deerniswekkend proefdier. De biotechnologen hebben geen monster gecreëerd, maar hebben er een ontdekt: het feit dat DNA van nature manipuleerbaar is en dat de mens dus maakbaar is, net als de muis. De vraag, aldus Ter Gast, is niet zozeer waar de biotech-revolutie ons toe zal leiden, en of dat goed is of slecht, maar veeleer of we er klaar voor zijn.
LET OP: Dit boek is alleen nog als pdf-bestand bij de auteur op te vragen. Op te vragen via haar website: http://www.biotechpioneers.org/.
524
2007,
RTODTO
ISBN: 9789090222608
191 pagina's,
Ingenaaid