Opgefokte taal
Een politiek van de performatief

Judith P. Butler

"Zeggen wat je denkt" is in de afgelopen jaren een beladen begrip geworden. De veelgeprezen vrijheid van meningsuiting stuit in de praktijk op grenzen. Woorden kunnen nu eenmaal kwetsen, en hebben dan tastbare gevolgen.

In Opgefokte taal geeft Butler een waardevolle verdieping aan de discussie over vrije meningsuiting. Ze onderzoekt wat woorden, en andere schijnbaar puur symbolische uitingsvormen, kracht van daden geeft. Daarbij gaat ze in op Amerikaanse uitwassen als het verbranden van kruizen als teken van blanke superioriteit en het verbod om in het Amerikaanse leger als homo uit de kast te komen, wat onder soldaten als bedreiging zou worden opgevat.

In een speciaal voor deze uitgave geschreven voorwoord geeft Butler een uitdagende voorzet om haar bevindingen uit te werken voor de Nederlandse situatie.

Judith Butler is een van de belangrijkste filosofen die Europese tradities voortzet in de Angelsaksische denkwereld. Ze heeft vooral naam gemaakt met haar opvattingen over uitsluiting op grond van geslacht.

501

Opgefokte taal

Opgefokte taal
Een politiek van de performatief

Judith P. Butler

 

2007, Uitgeverij Boom / Parrèsia
ISBN: 9789073040052
Paperback