Genderturbulentie

Judith P. Butler

Genderturbulentie bevat een selectie vertalingen van Butlers meest belangwekkende teksten. Teksten waarin zij laat zien dat gender (de culturele invulling van sekseverschil) niet wordt gegeven met het lichaam, maar elke keer opnieuw wordt gecreŽerd door de toe-eigening en herhaling van culturele normen met betrekking tot vrouwelijkheid en mannelijkheid. In Butlers ogen is gender 'doen' in plaats van 'zijn'; het lichaam vormt dan ook geen vaste basis meer voor identiteit.

Daarnaast analyseert zij hoe feministische theorie vaak zelf berust op uitgangspunten die ze juist meent te bekritiseren, namelijk de idee van een diep verborgen essentie van de vrouwelijke natuur, en de idee dat heteroseksualiteit aan dwingende normen gebonden moet worden.

In Bodies That Matter (1993) en The Psychic Life of Power (1997) werkt zij deze problematiek verder uit. In Genderturbulentie zijn de belangrijkste delen uit deze drie boeken geselecteerd.

De Amerikaanse filosofe Judith Butler (1956) is zonder twijfel een van de meest spraakmakende en inspirerende filosofen op het gebied van gendervraagstukken en seksualiteit van dit moment. Zij zet gangbare ideeŽn over sekse-identiteit en heteroseksualiteit op losse schroeven en neemt het op voor degenen die door het dominante twee-seksensysteem worden uitgesloten, zoals homoseksuelen en travestieten.

494

Genderturbulentie

Genderturbulentie

Judith P. Butler

 

2000, Uitgeverij Boom/ParrŤsia
ISBN: 9789053526200
128 pagina's, Paperback