Een cultuurgeschiedenis van de wiskunde

Machiel Keestra (red.)

"...wie niet terugdeinst voor de kwadratuur van de cirkel, de onvolledigheidsstelling van G÷del en het vermoeden van Fermat , kan z'n hart ophalen." - De Gelderlander

De belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van de wiskunde worden in dit boek beschreven, alsmede de wijze waarop die samenhangen met sociale en idee-historische processen. 'Zuivere' en 'toegepaste' (of gemengde) wiskunde blijken elkaar sterk te be´nvloeden. Geest, concepten, technieken en toepassing van Griekse, Indiase en Arabische wiskunde komen aan bod. Na een periode van stagnatie (de Middeleeuwen in de westerse beschaving), volgt een beschrijving van de onstuimige ontwikkeling vanaf de zeventiende eeuw tot de explosie na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel zij schijnbaar in verschillende werelden optreden, blijken wiskundige en culturele ontwikkelingen wel degelijk nauw met elkaar verbonden.

Met bijdragen van Machiel Keestra, Albert Grootendorst, Jan Hogendijk, Henk J.M. Bos, Jan van Maanen, Danny Beckers, Teun Koetsier en Tom H. Koornwinder.

486

Een cultuurgeschiedenis van de wiskunde

Een cultuurgeschiedenis van de wiskunde

Machiel Keestra (red.)

 

2006, Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057121364
224 pagina's, Paperback