Dit is psychoanalyse

Frans Schalkwijk

Psychoanalytische ideeŽn en termen behoren tot ons alledaagse gedachtegoed. Iedereen weet wat Oedipus wilde, wie van zijn vrienden 'bindingsangst' heeft en waarom iets slecht is voor zijn 'ego'. Maar hoe vertrouwd ook, tegelijkertijd lijkt de psychoanalytische beroepsgroep een gesloten wereld en psychoanalyse een relikwie uit lang vervlogen tijd. Psychoanalyticus Frans Schalkwijk beschrijft in dit boek de actuele stand van zaken in de psychoanalyse voor de geÔnteresseerde buitenstaander.

Hij schetst de geschiedenis van de psychoanalyse en laat zien dat die in de honderd jaar van haar bestaan enorm is veranderd. Het zwaartepunt van het boek ligt bij de moderne psychoanalyse en de nieuwste trends. Voorbeelden uit het dagelijks leven en de therapeutische praktijk zorgen voor een levendige en toegankelijke opzet. Uniek aan deze opzet is dat er ook plaats is ingeruimd voor kritiek op de psychoanalyse en voor een beschrijving van onderzoeksresultaten.

Over de auteur(s):
Dr. Frans Schalkwijk is vrij gevestigd psychoanalyticus. Hij publiceert regelmatig over psychoanalyse, en schreef het populair wetenschappelijke Kleine meisjes worden groot (tweede druk 2004) en het educatieve Diagnostiek in de praktijk: Een handleiding voor beginnende hulpverleners (tweede druk 2006). Hij is tevens hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse.

473

Dit is psychoanalyse

Dit is psychoanalyse

Frans Schalkwijk

 

2008, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085062424
360 pagina's, Paperback