Spinoza's Inleiding tot de filosofie
Ethiek als verhuiskunde

Theo Zweerman

In dit prachtige boek concentreert de filosoof Theo Zweerman zich op een klein maar briljant stuk tekst van Spinoza: diens Inleiding bij de zgn. Tractatus over de verbetering van het verstand.Vanuit Spinoza's Inleiding schreef Zweerman een eigen, heldere inleiding op de beroemdste Nederlandse denker, die tegelijk een heldere introductie is tot de filosofie als geheel.

Al op betrekkelijk jeugdige leeftijd heeft Spinoza zijn weg tot de filosofie in kort bestek beschreven: kennelijk met de bedoeling om ge´nteresseerden te verleiden om met hem die weg te betreden. Als in een fraaie 'miniatuur' toont hij dan al het meesterschap van zijn grote wijsgerige werken. Zweermans gedetailleerde commentaar legt deze luttele bladzijden in heel hun rijke zeggingskracht open. Zij blijken de uitnodiging te bevatten tot een 'verhuizing' naar wat hij als een volwaardige levensvervulling in zijn Ethica wilde presenteren.

Met medewerking van redacteur Paul Juffermans bewerkte de auteur de oorspronkelijke, veel geroemde Franse editie van dit boek. Herman De Dijn schreef voor deze Nederlandse editie een Ten Geleide.

458

Spinoza's Inleiding tot de filosofie

Spinoza's Inleiding tot de filosofie
Ethiek als verhuiskunde

Theo Zweerman

 

2006, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085061489
288 pagina's, Paperback