Eichmann in Jeruzalem
De banaliteit van het kwaad

Hannah Arendt

In 1960 werd de voormalige Nazi-leider Adolf Eichmann in ArgentiniŽ, waar hij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een anoniem bestaan had geleid, gekidnapt en naar IsraŽl gesmokkeld. Daar stond hij in 1961 terecht wegens 'misdaden tegen de menselijkheid'.

In opdracht van The New Yorker woonde Hannah Arendt het Eichmann-proces in Jeruzalem bij. Haar toonaangevende en omstreden reportage biedt inzicht in zowel het dagelijks verloop van het proces als de grote onderwerpen die erachter schuil gingen: het wezen van gerechtigheid, de houding van het joodse leiderschap onder het nazi-regime, en het meest omstreden onderwerp van alle: het wezen van het kwaad.

Terwijl de openbare aanklager Eichmann als het vleesgeworden kwaad afschilderde, beweert Arendt dat hij een doorsnee mens was, een kleine, maar ambitieuze bureaucraat die door een totalitaire staat werd verleid. Volgens zijn eigen verdediging was Eichmann immers slechts een 'klein radertje' dat alleen maar bevelen van hogerhand opvolgde.

Een verontrustende analyse van een van de grootste showprocessen van de twintigste eeuw.

453

Eichmann in Jeruzalem

Eichmann in Jeruzalem
De banaliteit van het kwaad

Hannah Arendt

 

2005, Uitgeverij Atlas
ISBN: 9789045004570
448 pagina's, Ingenaaid