Wat drijft de mens?
Inleiding persoonlijkheidsleer

Pleun van Vliet

Sinds de Oudheid vragen mensen zich af wie zij in essentie zijn. 'Wie ben ik?' is daarmee een van de belangrijkste vragen in het menselijk bestaan; zij verwijst niet alleen naar de individuele existentie, maar naar de betekenis van het leven zelf. Het wekt dan ook geen verwondering dat door de tijd heen vele denkers zich over deze lastige kwestie hebben gebogen.

In de wetenschappelijke psychologie krijgt de speurtocht naar de definitieve aard van ons 'ik' gestalte in het onderzoek naar de persoonlijkheid. Binnen de persoonlijkheidsleer zijn in de afgelopen honderd jaar veel verschillende theorieŽn ontwikkeld over wat het menselijke karakter inhoudt en hoe het verklaard moet worden. Deze theorieŽn kunnen ingedeeld worden in vijf hoofdstromingen: de psychoanalyse, het behaviorisme, het humanisme, het cognitivisme en de biologische traittheorie.

Geen van deze stromingen heeft tot op heden het raadsel van wat persoonlijkheid is kunnen oplossen, maar iedere theorie biedt vanuit zijn eigen invalshoek een fascinerende blik op die mysterieuze innerlijke kern die maakt dat wij nu eenmaal zijn wie wij zijn.

In dit boek worden de vijf hoofdstromingen in de persoonlijkheidsleer aan de hand van het werk van hun 'aartsvaderen' uitgebreid beschreven binnen hun historische en filosofische kaders. Aan de orde komt het werk van: Sigmund Freud, Burrhus Frederic Skinner, Carl Ransom Rogers, George Alexander Kelly en Hans JŁrgen Eysenck. Pleun van Vliet schreef een boeiend, zeer leesbaar boek voor het hoger onderwijs.

451

Wat drijft de mens?

Wat drijft de mens?
Inleiding persoonlijkheidsleer

Pleun van Vliet

 

2006, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085061519
480 pagina's, Paperback