Kleine geschiedenis van de wetenschap

Rienk Vermij

Kleine geschiedenis van de wetenschap laat zien dat de wetenschap zoals wij haar kennen, een lange weg naar verzelfstandiging heeft afgelegd. Zij moest zich continu aan nieuwe omstandigheden en vragen aanpassen. Elke wetenschappelijke stap heeft veel inspanning en soms toeval gekend.

Hoe is de huidige wetenschappelijke kennis ontstaan? Hoe komt het dat wetenschap steeds meer vaste voet heeft gekregen in de samenleving en groot gezag heeft verworven? En wat is de invloed van de wetenschap op het algemene wereldbeeld?

Kleine geschiedenis van de wetenschap laat zien dat de wetenschap zoals wij haar kennen, een lange weg naar verzelfstandiging heeft afgelegd. Zij moest zich continu aan nieuwe omstandigheden en vragen aanpassen. Elke wetenschappelijke stap heeft veel inspanning en soms toeval gekend. Aristoteles, Galilei, Newton, Darwin en Einstein zijn enkele van de grootste beoefenaren ervan. Het natuuronderzoek is echter niet alleen een zaak van grote vragen, maar ook van kleine details. Naast de grote theorieŽn en methodes spelen ook meetinstrumenten, laboratoriumhulpen, tijdschriften en geld een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wetenschap.

Kleine geschiedenis van de wetenschap is een prachtig geschreven en bondig overzicht van de ontwikkeling van de wetenschap en haar plaats in de maatschappij.

Dr. Rienk Vermij is verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

446

Kleine geschiedenis van de wetenschap

Kleine geschiedenis van de wetenschap

Rienk Vermij

 

2005, Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057122248
278 pagina's, Paperback