Pure waanzin
Een zoektocht naar de psychotische ervaring

Wouter Kusters

Wouter Kusters laat in Pure waanzin zien dat waanzin geen concept is dat uitsluitend beheerd en uitgesproken wordt door psychiaters, maar een grensgebied waarin kunstenaars, filosofen, psychoten, psychiaters en zelfs normale mensen zich bewegen.

De psychose is waanzin in pure vorm, maar wordt door Wouter Kusters filosofisch net zoals `het normale' benaderd. Daarbij maakt hij vergelijkingen met het creatieve van de kunstenaar, het associatieve van de dichter, het relativerende van de filosoof en het `waarden-loze' van de kapitalist.
Zijn filosofisch perspectief wisselt hij af met een persoonlijk verslag van zijn eigen psychose en aantekeningen uit zijn psychiatrisch dossier. Hij heeft geprobeerd een taal te vinden die vertelt hoe het is om psychotisch te zijn en maakt aannemelijk dat de psychoot in zijn vlucht ontkomt aan de zwaartekracht van de alledaagse werkelijkheid.

Winnaar van de Socrateswisselbeker 2005 voor het meest prikkelende filosofieboek.

Uit het Juryrapport:

"Wouter Kusters' 'Pure waanzin', is in een sobere, maar doeltreffende stijl geschreven. De urgentie ervan is in die zin groot dat het tijd wordt dat wij, normalen, ons realiseren dat de grenslijn tussen ons en de niet-normalen minder groot is dan we normaliter denken. De originaliteit van het boek is groot: we worden deelgenoot gemaakt van de psychotische ervaring door een mengeling van soorten teksten: eigen verslagen, rapporten van hulpverleners, bespiegelingen achteraf, presentaties van filosofische theorieŽn erover. Het filosofisch gehalte is in die zin voorbeeldig dat de auteur zich precies die theorieŽn ten nutte maakt die hij voor zijn doel nodig heeft, niet meer maar ook niet minder."

421

Pure waanzin

Pure waanzin
Een zoektocht naar de psychotische ervaring

Wouter Kusters

 

2004, Nieuwezijds
ISBN: 9789057122064
176 pagina's, Paperback